Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

alt. country

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

Americana
bluegrass
country
country rock

Uitgelicht

This Leo Sunrise

Geschiedenis

Afkorting van alternative country. Afsplitsing in de country als antwoord op de commerciële Nashville sound. In de alt country grijpen musici terug naar de traditionele country.
Lees meer...

This Leo Sunrise

This Leo Sunrise is een vijfmansformatie met leden uit Utrecht en Rotterdam. De band speelt broeierige, donkere Americana waarbij op een moderne wijze wordt teruggegrepen op oude folk en hymnes, met invloeden van Will Oldham (Palace, Bonnie 'Prince' Billy, etc.), Timesbold en Woven Hand. Het instrumentarium bestaat uit gitaar, basgitaar, ... Lees meer...

Geschiedenis van Alt Country

Afkorting van alternative country. Afsplitsing in de country als antwoord op de commerciële Nashville sound. In de alt country grijpen musici terug naar de traditionele country.

Door de opkomst van de rock 'n' roll in de jaren vijftig verliest country in Amerika behoorlijk wat terrein. De nieuwe generatie jongeren zit niet te wachten op de oude vertrouwde countrymuziek. In plaats van krampachtig te proberen de jongerenmarkt terug te veroveren concentreren de grote producers in Nashville zich op een nieuwe markt: de jonge, rijkere bewoners van de voorsteden. Dit publiek omarmt nieuwe sterren als Patsy Cline en Jim Reeves met groot enthousiasme. Er groeit een enorme industrie die makkelijk in het gehoor liggende countrymuziek produceert, met teksten die handelen over het bestaan van alledag. Wat dat betreft vervult in de VS country dezelfde rol als het levenslied bij ons. Niet alle countryartiesten gaan mee in deze commercieel zeer succesvolle koerswijziging. Geïnspireerd door het jeugdige verzet tegen de gevestigde orde van de jaren zestig trekken velen weg uit Nashville en keren naar de bron van de country: het platteland. Willy Nelson, Gram Parsons, Johnny Cash, Merle Haggard en Emmylou Harris zijn de bekendste voorbeelden van deze zogenaamde outlaws. Zij staan aan de basis van de traditie die later alt. country wordt genoemd.

Nederland maakt in de jaren zeventig kennis met alt. country in de radioprogramma's Amigos de Musica van Jan Donkers (VPRO) en het countryprogramma van Ruud Hermans bij de KRO. Hermans is zelf ook actief als muzikant. In de jaren negentig zet de tweedeling in de countrymuziek zich voort. De Nashville sound is inmiddels vervangen door de Urban Cowboy country, een genre waarin Ilse DeLange het uitstekend doet. Door de tweedeling kan de alternatieve country prima gedijen, ook in ons land. Internationaal succesvol is The Watchman, de band rond singer/songwriter en gitarist Ad van Meurs. Anderen die veel traditionele elementen uit de country gebruiken zijn BJ Baartmans en Ad Vanderveen.

Ruud Hermans Ilse DeLange The Watchman BJ Baartmans Ad Vanderveen

In het begin van de 21e eeuw staat het genre, mede door de populariteit van het verwante genre Americana en de film O Brother Where Art Thou, internationaal weer volop in de belangstelling. Nederlandse vertegenwoordigers zijn op dat moment The Yearlings, het Haagse trio Remmelt, Muus & Femke en Chitlin Fooks, een project van Bettie Serveert-zangeres Carol van Dijk.

The Yearlings Remmelt, Muus & Femke Chitlin’ Fooks

 

l
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer