Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

ambient

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

avant-garde
experimenteel
house
instrumentaal
minimal music
muzak
new age
synthi
techno

Uitgelicht

Trance Induction

Geschiedenis

Term die halverwege de jaren zeventig wordt gelanceerd door Engelsman Brian Eno voor zijn 'omgevingsmuziek': elektronisch getinte muziek die een rustgevende, decoratieve functie heeft. Begin jaren negentig wordt deze door de housegeneratie overgenomen en staat dan voor veelal beatloze elektronische sfeermuziek met artiesten als Biosphere en The Orb.
Lees meer...

Trance Induction

Utrechtenaar Verbeek maakt sinds begin jaren negentig zijn geheel eigen mix van techno, ambient, club en trance voor een aantal labels in binnen- en buitenland. Vooral in Engeland wordt zijn muziek opgepikt door bekende DJ's en journalisten. Vanaf 1995 speelt hij zijn muziek live in het clubcircuit. Een jaar later ... Lees meer...

Geschiedenis van Ambient

Term die halverwege de jaren zeventig wordt gelanceerd door Engelsman Brian Eno voor zijn 'omgevingsmuziek': elektronisch getinte muziek die een rustgevende, decoratieve functie heeft. Begin jaren negentig wordt deze door de housegeneratie overgenomen en staat dan voor veelal beatloze elektronische sfeermuziek met artiesten als Biosphere en The Orb.

Sleutelfiguur in de Nederlandse ambient oude stijl is de in Rotterdam woonachtige Michel Banabila, die al in 1983 in eigen beheer een plaat uitbrengt en een jaar later met componist, producer en multi-instrumentalist Hanyo van Oosterom, Willem Cramer (gitarist) en Jurgen Brouwer (producer) de ambientformatie CHI vormt, een groep die muziek maakt voor audiovisuele voorstellingen van kunstenaars. Solo maakt hij ambient met de 12-inchserie Des Traces Retrouvées. Vanaf 1989 stort Banabila, die een Jemenitische vader heeft, zich ook op de wereldmuziek, met de groep East Meets West. Met de Turkse multi-instrumentalist Yasar Saka neemt hij in 1993 het album Nightmirror op, waarop ambient moeiteloos samengaat met wereldmuziek. Een tweede album heet The Dreamfields (1994). In 1997 komt hij met Voiznoiz, waarop in Rotterdam en Jemen opgenomen stemmen met behulp van een sampler tot Babylonische muziekwerkjes worden verwerkt. Dit sluit aan bij het vanuit Engeland komende Isolationism: uit verknipte stukken postrock, industrial, alternatieve rock en avant-garde samengestelde, verontrustende geluidscollages, die ambient zijn, maar weinig meer gemeen hebben met het ooit zo rustgevende karakter.

Michel Banabila Chi East Meets West Hanyo van Oosterom

Eind jaren negentig lijkt deze stroming te stagneren. Na een album met korte experimentele collages en een etno-ambientsamenwerking met Hanyo van Oosterom onder de naam Byzantium, werkt Banabila in 2001 via internet samen met de Duitse muzikant Holger Czukay (bekend van Can). Het soloalbum Spherics uit datzelfde jaar is met zijn donkere, filmische soundscapes ambient pur sang. De in Nijmegen residerende, van origine Engelse band The Legendary Pink Dots verwerkt veel elementen van ambient in zijn psychedelische muziek. Bandzanger Edward Ka-Spel maakt in 1994 samen met zijn dan nog echtgenote Elke Skelter onder de naam DNA LE DRAW D-KEE een plaat waarop rustgevende elektronica samengaat met spel op conventionele instrumenten. Mimir is een ander ambientesque bijproject van Ka-Spel, nu met o.a. Philip Knight (keyboards), Christoph Heemann (diverse instrumenten) en Jim O'Rourke (viool; bekend van Sonic Youth), dat meer gestoeld is op elektro-akoestische improvisatie.

Hanyo van Oosterom Byzantium Legendary Pink Dots Mimir Edward Ka-Spel

De 'introductie' van ambient in de Nederlandse dancewereld staat op naam van dj Per: in 1993 organiseert hij in de Melkweg een Ambient Weekend, met de belangrijkste Engelse artiesten uit het genre, zoals Aphex Twin, Pete Namlook, Biosphere, Jeff Greinke en Higher Intelligence Agency. Het is het eerste festival gewijd aan de dan nieuwe stroming en is aanleiding voor een flink artikel in het Britse blad The Face. Het fenomeen chillout room bestaat dan al enige tijd bij houseparties, en staat voor de ruimte waar je met relaxende muziek even bij kunt komen van al het dansgeweld. In Nederland zijn dj's als Ambient Daan op vrijwel elk groot feest te vinden. Het duo Henny V en Elke K van de Arnhemse platenzaak Dance Drugstore draait op veel ID&T- en undergroundfeesten, en brengt eigen 7" singles uit op gekleurd vinyl. Producer Maarten van der Vleuten heeft dan al als In Existence een heus ambient album opgenomen voor Apollo, het ambientlabel van het Belgische R&S. Technomuzikant Tom Holkenborg (Junkie XL) werkt onder de naam A Forest Called Mu samen met fluitist Chris Hinze op de plaat A Search for the Unexplored (1997). Ook Ad Vissers The Sound Of Blue album valt binnen het ambient genre. Acts als Human Beings, Max404 en PWOG brengen wel ambient tracks uit, maar blijven toch hun roots in de techno houden hoewel Exquisite Corpse, een zijproject van PWOG, consequent de ambientkant opzoekt.

DJ Per Maarten van der Vleuten A Forest Called Mulu Ad Visser Exquisite Corpse Human Beings Max 404

In de tweede helft van de jaren negentig gaat ambient op in enerzijds lounge en anderzijds het experimentelere electronica genre. Remixers die pophits 'verloungen' maken echter stevig gebruik van de inzichten van de ambient, gelijk de technoartiesten dat ooit deden voor hun ambient techno, ambient house, etc.

 

l
 
w
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer