Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

boogie woogie

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

blues
honky tonk
rhythm & blues

Uitgelicht

De Martijn Schok Boogie & Blues Band

Geschiedenis

Subgenre binnen de blues, gespeeld op de piano en gekenmerkt door zijn swing en een grote mate van virtuositeit.
Lees meer...

De Martijn Schok Boogie & Blues Band

Martijn Schok is een gerenommeerd boogie woogie- en bluespianist. In zijn speelstijl is zijn bewondering te horen voor de pioniers van de Amerikaanse boogie woogie. Hij treedt met grote regelmaat op in Nederland en op jazz- en bluesfestivals in zowel Europa als de Verenigde Staten en deelt het podium met ... Lees meer...

Belangrijke acts

Jaap Dekker
Rob Hoeke

Geschiedenis van Boogie Woogie

Subgenre binnen de blues, gespeeld op de piano en gekenmerkt door zijn swing en een grote mate van virtuositeit.

Kenmerkend voor de boogiewoogie zijn de repeterende swingende basloopjes op de piano voor de linkerhand (ook wel basso ostinato genoemd) en de virtuoze thema's en geïmproviseerde soli met de rechterhand. Boogiewoogie wordt na de eerste wereldoorlog populair in de honky tonks, ruige kroegen op het Amerikaanse platteland. Bekende wegbereiders zijn dan Albert Ammons, Pete Johnson en Meade Lux Lewis. Na de Tweede Wereldoorlog is boogiewoogie één van de ingrediënten in de smeltkroes waarin rock 'n' roll ontstaat. De boogie-kant ervan - de rollende bas en het swingende ritme - is later ook terug te horen bij Canned Heat en Status Quo. Bekende hedendaagse boogiewoogie-pianist is de Engelsman Jools Holland.

Het boogiewoogie piano spelen is een populaire, maar moeilijke discipline. Nederland kent in het genre één pianist van wereldfaam: Rob Hoeke. Na een succesvolle carrière met zijn Rhythm & Blues Group in de jaren zestig, maakt hij vooral naam met zijn boogiewoogie-spel. In 1974 overkomt hem de nachtmerrie van elke virtuoze muzikant: bij een poging zijn automotor te repareren komt Hoeke's linkerhand in de ventilator terecht. Het kost hem twee vingers. Desondanks blijft Hoeke in de jaren tachtig en negentig tot de besten van de wereld horen. In 1971 begint de carrière van Jaap Dekker. Hij is weliswaar een virtuoos pianist, maar bezit toch niet de muzikale kwaliteiten van Rob Hoeke. Een bewerking van In Een Groen Groen Knolleland is Dekkers belangrijkste bijdrage aan de Nederlandse boogiewoogie-geschiedenis. Met het overlijden van Rob Hoeke in 1999 komt er een eind aan de populariteit van de boogie woogie in ons land, maar zijn zoon Ruben Hoeke, Martijn Schok en Mr. Boogie Woogie Erik-Jan Overbeek doen hun best het genre levend te houden.

Rob Hoeke Jaap Dekker Ruben Hoeke Band De Martijn Schok Boogie & Blues Band

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer