Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

bossanova

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

latin
samba

Uitgelicht

Tamara Maria

Geschiedenis

Onderkoelde mix van Braziliaanse ritmes als de samba met Noord-Amerikaanse (jazz)stijlen als cool jazz en bebop. Naast salsa de meest populaire muziek van Brazilië.
Lees meer...

Tamara Maria

Tamara Maria is een zangeres en tekstschrijver van Molukse en Indisch/Portugese origine, gespecialiseerd in genres als bossanova, Braziliaanse jazz en Braziliaanse crossovermuziek. Zij treedt op als soliste en/of met haar eigen bossanovaband. Daarnaast fungeert zij als gastzangeres bij andere acts, zowel in de studio als bij optredens, onder haar eigen ... Lees meer...

Geschiedenis van Bossanova

Onderkoelde mix van Braziliaanse ritmes als de samba met Noord-Amerikaanse (jazz)stijlen als cool jazz en bebop. Naast salsa de meest populaire muziek van Brazilië.

Bossa Nova is Braziliaans voor new wave en ontstaat in de jaren vijftig van de 20ste eeuw in Rio de Janeiro. Het is van origine een sambaritme dat gespeeld wordt op een akoestische gitaar, maar dan trager en met ritmische variaties. De lome muziek leent zich uitstekend voor een zanger of zangeres om overheen te croonen. Is de opzwepende salsa geschikt voor op de dansvloer, de bossanova leent zich juist voor het hangen aan de bar in de lounge. In de jaren zestig wordt het ritme opgepikt door Amerikaanse jazzmusici. Ook de westerse popmuziek gaat ermee aan de haal, al heeft dat door overdadige toevoeging van violen of lome housebeats nogal eens muzak tot gevolg - die mijlenver afstaat van het ingetogen en persoonlijke karakter dat de bossanova van huis uit bezit.

Veel Nederlandse artiesten hebben in de jaren vijftig songs met een exotisch ritme als de tango, de calypso of de bossanova op hun repertoire. In de jaren negentig raakt het bossanova ritme opnieuw in zwang als één van de ingrediënten van de easy tune en de daarop volgende lounge. Meer structureel maakt bossanova deel uit van het repertoire van de groepen waarvan de van origine Braziliaanse zangeres Lilian Vieira deel uitmaakt. Zo mengt Musica Brasileira de bossanova met samba, baiao, frevo en afoxe en gebruikt Zuco 103 het met name in hun meer rustige werk.

Musica Brasileira Zuco 103

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

a
 
s
 
x
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer