Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

boybands

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

meidengroepen
MOR
pop
producers
tieneridolen

Uitgelicht

Geschiedenis

Uit mooie en jonge jongens bestaande groepen die met zoetgevooisde danspop vooral jonge meisjes in vervoering brengen. Boybands zijn, net als girlbands, typische producersprojecten. Een producer of platenbaas zoekt een aantal jonge, goed uitziende jongens bij elkaar die de potentie hebben uit te groeien tot een idool. Deze jongens zijn niet meer dan het gezicht van een totaalproduct. De liedjes zijn, vaak met andere muzikanten en vocalisten, al geschreven en opgenomen.
Lees meer...

Velvet

De boyband Velvet is actief in de tweede helft van de jaren negentig. De eerste bezetting bestaat uit Charly Luske, Jeroen Post, Olaf Raymond en Yorick Bakker. De liedjes worden geschreven door producer Roman Lobantchouk met teksten van E. E. de Ferrante en Barry Menger uit Zaandam. Velvet weet niet ... Lees meer...

Geschiedenis van Boybands

Uit mooie en jonge jongens bestaande groepen die met zoetgevooisde danspop vooral jonge meisjes in vervoering brengen. Boybands zijn, net als girlbands, typische producersprojecten. Een producer of platenbaas zoekt een aantal jonge, goed uitziende jongens bij elkaar die de potentie hebben uit te groeien tot een idool. Deze jongens zijn niet meer dan het gezicht van een totaalproduct. De liedjes zijn, vaak met andere muzikanten en vocalisten, al geschreven en opgenomen.

De muziek van boybands kenmerkt zich door een erg poppy gehalte en het brave karakter. Er wordt niet geschreeuwd, de teksten zijn netjes en handelen doorgaans over vriendschap en liefde, vanuit een tienerperspectief. Bij succes wordt de markt overspoeld door merchandise (T-shirts, posters, badhanddoeken, schoolagenda's, ieder mogelijk product dat voor een tiener interessant kan zijn is van een afbeelding van de bandleden voorzien). De carrières van boybands zijn doorgaans maar kort. Dan neemt een andere boyband de vlag over. Slechts een enkeling (Robbie Williams) slaagt erin daarna een succesvolle solocarrière van de grond te krijgen. Overigens zijn boy- en girlbands geen nieuw fenomeen. In de jaren vijftig en zestig worden al diverse succesvolle soortgelijke concepten gelanceerd. Hoe het bij de audities en de opleiding van de sterren in spé eraan toe gaat, is in 2000 onderwerp van de televisieserie Starmaker, waarmee de gemengd samengestelde groep K-Otic wordt gelanceerd.

K-otic

Nederland maakt pas in de jaren zeventig kennis met het fenomeen girl/boyband als producers Hans van Hemert en Piet Souer de groep Luv' middels een auditie bij elkaar brengen en lanceren. De jongensgroep The Shorts lijkt begin jaren tachtig op eenzelfde manier geformeerd, maar is dan al jaren op een lager niveau actief. Hun hitsingle Comment Ca Va wordt ook uitgebracht in het Duits, Frans, Spaans en Engels en verkoopt in totaal 4 miljoen exemplaren.

The Shorts Hans van Hemert Piet Souer

In 1993 laat producer Cees van Leeuwen (o.a. Berdien Steinberg, Dolly Dots) goed uitziende jongens een auditie doen voor een nog op te richten jongensgroep Caught in the Act. Benjamin Boyce, Eloy de Jong, Bastiaan Ragas en Lee Baxter worden uitverkoren. De debuutsingle Love Is Everywhere (1995) doet in Nederland weinig, maar wordt in Duitsland opgemerkt. Na een optreden van de groep in de Duitse versie van de soapserie Goede Tijden Slechte Tijden zijn de cd's daar niet aan te slepen. Ook in Scandinavië, Australië, Zuid-Oost Azië, Japan en Zuid-Afrika slaat de groep aan. In 1997 begint het succes te tanen en valt de groep uit elkaar. Benjamin Boyce brengt in 1999 een solosingle uit, maar verdwijnt uit het zicht. In 2004 is hij een van de deelnemers aan het Duitse tv-programma Comeback, een talentenjacht à la Idols, maar dan voor artiesten die al eens eerder in hun carrière succesvol zijn geweest en het nu weer opnieuw mogen proberen.

Caught In The Act

In 1995 bedenken de producers Rob en Ferdi Bolland een concept voor een jongensgroep à la Take That, B.E.D.. Gerald Vogel, Alain Kersten en Ricardo van der Laan blijken daarvoor goed bij elkaar te passen en onder begeleiding van een meelopende DAT-tape ook nog aardig te kunnen zingen. De eerste single Voor Jou ('ik spring van de hoogste berg") is een liefdeslied dat niets te raden overlaat en de tweede single Welles (Verliefd Geweest) schopt het tot de hitparade. Korte tijd doet B.E.D. menig meisjeshart sneller kloppen. Maar als verder succes uitblijft en pogingen om een volwassener publiek aan te spreken ook op niets uitlopen, valt B.E.D. in 1999 uit elkaar. Gerald Vogel werkt sindsdien aan een solocarrière.

B.E.D.

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

0
 
s
 
v
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer