Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

cabaret

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

amusementsmuziek
carnaval
chanson
luisterlied
Nederlandstalig

Uitgelicht

Uit: Studio Adèle, Danskwintet olv Johan Verdoner

Geschiedenis

Cabaret is de verzamelnaam van sketches en humoristische of maatschappijkritische liedjes. Het genre is al eeuwenoud. Waren het heel vroeger de hofnarren, nu zijn het de cabaretiers die de maatschappij op de korrel nemen. Bij een goed cabaretstuk ontbreekt zelden een moraal.
Lees meer...

Adèle Bloemendaal

Adèle Bloemendaal is een in de Jordaan geboren comédienne pur sang, zowel in het theater, op de televisie als op de plaat. Lees meer...

Geschiedenis van Cabaret

Cabaret is de verzamelnaam van sketches en humoristische of maatschappijkritische liedjes. Het genre is al eeuwenoud. Waren het heel vroeger de hofnarren, nu zijn het de cabaretiers die de maatschappij op de korrel nemen. Bij een goed cabaretstuk ontbreekt zelden een moraal.

In de laatste decennia van de negentiende eeuw kent Parijs een levendige cabaretscene. Eduard Jacobs leert het vak in de nachtclubs van de Franse hoofdstad en verzorgt in 1895 een reeks optredens in Nederland die nu te boek staan als de eerste cabaretvoorstellingen in ons land. Dat gebeurt in een theater annex sociëteit in de Amsterdamse Pijp. Enkele jaren later zetten cabaretiers en tekstschrijvers als Koos Speenhoff en Dirk Witte het genre echt op de kaart. In het interbellum komt het Nederlandse cabaret echt tot bloei dankzij Louis Davids, Louis Pisuisse en de later als ´fout´ bestempelde Jacques van Tol.

Na de oorlog zijn het de grote drie, Toon Hermans, Wim Sonneveld en Wim Kan, die in de jaren vijftig de wegbereiders zijn voor een nieuwe cabaretgeneratie. Die komt in de roerige jaren zestig in rap tempo opzetten onder invloed van de ontzuiling en de vernieuwingen binnen de Nederlandse podiumkunsten. In de jaren zeventig wordt popmuziek steeds belangrijker in het cabaret. Neerlands Hoop is daar een goed voorbeeld van. Het duo Koot en Bie scoort in die periode een aantal hits. Daarnaast ontstaan er ook andere vormen van cabaret, zoals de meer 'platte' sketches en liedjes van André van Duin en de ´one-man´ shows van Herman van Veen en Jasperina de Jong, die neigen naar heuse theatervoorstellingen.

Toon Hermans Wim Sonneveld Neerlands Hoop Koot en Bie André van Duin Herman van Veen Jasperina de Jong

In de jaren tachtig verliest het cabaret de maatschappij uit het oog. Het wordt wat gezapiger en bij veel acts komt de nadruk meer op de liedjes en de theatrale effecten te liggen. Herman Finkers en Brigitte Kaandorp zijn daar voorbeelden van. Alleen Youp van´t Hek vlamt nog als een echte cabaretier.

Herman Finkers Brigitte Kaandorp Youp van 't Hek

Aan het begin van de jaren negentig waait het fenomeen ´stand up-comedy´ vanuit Engeland en Amerika over naar ons land. Gezelschappen als de Comedytrain en de Comedy Explosion worden vergaarbakken voor artiesten uit allerlei kunstrichtingen. Dat maakt stand up-comedy voor het publiek tot een gewild en laagdrempelig genre. Thomas Acda, Hans Teeuwen, Lebbis en Jansen en Arthur Umbgrove breken, mede dankzij hun stand up-werk, door. De laatste bedenkt de term cabarock. In het kielzog van de stand up-comedy-cultuur wordt Jiskefet een begrip en scoort de parodie-pop van One Day Fly en Veldhuis en Kemper bij een groot publiek.

Acda en De Munnik Hans Teeuwen Lebbis & Jansen Jiskefet One Day Fly Veldhuis & Kemper

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

d
 

 

z
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer