Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

calypso

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

latin
soca
steelbands
zouk

Uitgelicht

Ollie Q. & The Deep Six in 2007

Geschiedenis

Caribische dansmuziek, afkomstig van het eiland Trinidad, die in de jaren veertig en vijftig de wereld verovert met als bekendste vertegenwoordiger Harry Belafonte.
Lees meer...

Ollie Q. & The Deep Six

De roots van Ollie Q. & The Deep Six is ska aangevuld met invloeden uit jazz, calypso, latin, soul en rocksteady. Vijf bandleden zijn afkomstig uit The Rotterdam Ska Jazz Foundation, maar ze verlaten RSJF vanwege de muzikale en creatieve beperkingen die een grote groep met zich meebrengt. Het geluid ... Lees meer...

Geschiedenis van Calypso

Caribische dansmuziek, afkomstig van het eiland Trinidad, die in de jaren veertig en vijftig de wereld verovert met als bekendste vertegenwoordiger Harry Belafonte.

Het Caribische Trinidad heeft een aparte koloniale geschiedenis. Het eiland is tussen de zestiende en negentiende eeuw overgegaan van Spaanse handen in Engelse, terwijl in de tussentijd veel Franse kolonisten en hun Afrikaanse slaven van nabijgelegen eilanden, waarover Frankrijk de zeggenschap was kwijtgeraakt, op Trinidad hun heil komen zoeken. Dat vndt zijn weerslag op de muziek van het eiland. De calypso bevat elementen van de muziek der Europese kolonisten (Frans, Spaans én Engels), Afrikaanse ritmes en melodiepatronen en, het meest kenmerkend, de zogenaamde gayap; een soloroep-en-koor-antwoord-vorm, die groepen slaven onderling als freeform wedstrijd als tijdverdrijf tijdens hun monotone werkzaamheden gebruikten. De calypso zou dé volksmuziek worden en onlosmakelijk verbonden raken aan het carnaval (afgeleid van een feestelijke en Katholieke maskeradetraditie die de Fransen hadden meegebracht). In die vrije atmosfeer kunnen de teksten zich ontwikkelen tot satirische doch niet-malse politieke en sociale kritiek. Zo ontstaat, als het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog Trinidad als uitvalsbasis kiest, het spottende lied Rum and Coca-Cola. Als dat nummer direct door de Amerikaanse Andrew Sisters 'gestolen' wordt en het trio een grote hit oplevert, is de calypso als lucratief muziekgenre ontdekt. In de jaren vijftig zorgt zanger Harry Belafonte (Banana Boat Song, Matilda) voor de internationale doorbraak van het genre.

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

z

Z

 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer