Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

country rock

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

alt. country
country
rock

Uitgelicht

Decennium

Geschiedenis

Sterk door country beïnvloede vorm van gitaarrock, gekenmerkt door het veelvuldig gebruik van akoestische gitaren en meerstemmige zang.
Lees meer...

Decennium

Venlose westcoast rockband, die haar inspiratie voornamelijk haalt uit muziek van Grateful Dead en Steve Miller. Lees meer...

Geschiedenis van Country Rock

Sterk door country beïnvloede vorm van gitaarrock, gekenmerkt door het veelvuldig gebruik van akoestische gitaren en meerstemmige zang.

In het midden van de jaren zestig zetten steeds meer Amerikaanse jongeren zich af tegen de gevestigde orde in hun land. De jeugd houdt het establishment verantwoordelijk voor de oorlog in Vietnam en de milieuvervuiling. Het leven moet weer simpel en dichtbij de natuur, zo luidt de heersende filosofie. Countrymuziek speelt een belangrijke rol in de protestbeweging. Veel jonge muzikanten maken op hun manier country en dat resulteert in een nieuw genre: de countryrock. Bekendste voorbeelden hiervan zijn The Byrds, The Flying Burrito Brothers en The Eagles. Veel rockbands haken in op deze ontwikkeling en verwerken countryinvloeden in hun veelal half-akoestische muziek. Bekende voorbeelden hiervan zijn Crosby Stills Nash (& Young), Neil Young en Creedence Clearwater Revival. In Nederland zijn deze bands bijzonder populair, mede dankzij het VPRO radioprogramma Amigos De Musica. De eerste succesvolle Nederlandse vertegenwoordiger van het genre is CCC Inc, dat vanuit een commune in de Peel het land intrekt om authentieke folk en countrysongs op het podium te brengen. De groep staat op het hoofdpodium van het Kralingen Pop Festival en speelt ook op Pinkpop. Haar debuutalbum To Our Grandchildren (1971) is een nederpopklassieker. Op kleinere schaal actief is de Venlose groep Decennium, die dankzij een tv-optreden in Vara's Nederpopzien haar debuutalbum Song For The Sad Times een bescheiden succes ziet worden. Invloeden uit de countryrock zijn ook duidelijk aanwijsbaar in de latere platen van The Cats, Jen Rog en The Walkers.

Ccc Inc. Decennium The Cats Jen Rog The Walkers

In de jaren tachtig oogst de band Blue Guitars uit Deventer veel waardering. Dat geldt ook voor Personnel, de band van singer/songwriter Ad Vanderveen. Begin 2000 leveren The Smalltown Romeos hun debuut-cd af. Een mix tussen americana en countryrock a la The Jayhawks. De band uit eindhoven heeft inmiddels op de tweede cs laten blijken niet alleen meer de inspiratie te halen uit de countryrock. In 2002 breken The Yearlings op bescheiden schaal door.

Blue Guitars Personnel Smalltown Romeos The Yearlings

 

a
 
d
 
j
 
p
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer