Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

country

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

alt. country
Americana
bluegrass
country rock
honky tonk
Indo-rock
pop/rock
rock'n'roll
rockabilly
singer-songwriter
tex-mex

Uitgelicht

Specs Hildebrand

Geschiedenis

Amerikaanse volksmuziek waarvan de bakermat in het zuiden van de Verenigde Staten ligt. Country is enorm omvangrijk en kent vele vertakkingen.
Lees meer...

Specs Hildebrand

De in Amsterdam geboren en in Volendam residerende onderwijzer Theo van Scherpenseel doet vanaf 1975 van zich spreken onder de artiestennaam Specs Hildebrand. Hij begint zijn carrière als zanger/gitarist van de Volendamse country-rockgroep Jen Rog. Tevens maakt hij van '76-'78 deel uit van Canyon. Zijn solo-werk is een mengeling van ... Lees meer...

Geschiedenis van Country

Amerikaanse volksmuziek waarvan de bakermat in het zuiden van de Verenigde Staten ligt. Country is enorm omvangrijk en kent vele vertakkingen.

Nederland maakt massaal kennis met de Amerikaanse muziekcultuur tijdens de bevrijdingsfeesten in 1945. Zo ook met de country & western. Tot succesvolle Nederlandse navolging leidt dit niet, hoewel in hits als Er Hangt Een Paardenhoofdstel Aan De Muur (Kilima Hawaiians) en Daar Bij De Waterkant (Eddy Christiani) duidelijke countryinvloeden aan te wijzen zijn. Country is ook populair bij de Indische Nederlanders die in de jaren vijftig massaal naar ons land toe komen. Elementen uit het genre zijn in hun muziek terug te vinden. Indorocker Jack Jersey beleeft in de jaren zeventig een tweede carrière als countryzanger met hits als In The Still Of The Night en Papa Was A Poor Man. Volgens overlevering hebben de indo-musici ook aan de wieg gestaan van de introductie van het linedancing in Nederland. Dat gebeurde tijdens optredens in tenten waar veel in ons land gelegerde Amerikaanse soldaten kwamen.

Kilima Hawaiians Eddy Christiani Jack Jersey

De verspreiding van de commerciële Nashville Sound, midden jaren vijftig door Patsy Cline en Jim Reeves, maakt de country een stuk toegankelijker voor Nederlandse artiesten. Voorzichtig worden Amerikaanse hits gecoverd of in vertaling uitgebracht. Het duurt echter tot 1960 voordat Nederland de eerste echte countryartiesten krijgt. Het zijn Herman van Keeken en Ben Steneker. Hoewel hij bij het grote publiek niet zo bekend is, kan Steneker met recht The godfather of Dutch country genoemd worden. In 1984 krijgt hij er zelfs een officiële onderscheiding voor. Langzaam groeit de interesse voor countrymuziek. Mede door de aandacht die het genre krijgt op de toenmalige piratenzender Radio Veronica. DJ Gerard de Vries scoort als Cowboy Gerard nog een aantal hits met bewerkingen van country-tearjerkers.

Herman van Keeken Ben Steneker

In de jaren zeventig wordt de Nederlandse country echt volwassen. De groep Tumbleweeds scoort met Somewhere Between een nummer1-hit en Pussycat breekt internationaal door met Mississippi. Country blijft gedurende de jaren zeventig en tachtig in Nederland een zaak voor het gewone volk. Dat blijkt uit het succes van Henk Wijngaard. Met zijn liedjes over truckchauffeurs weet hij de massa te vermaken. Geïnspireerd door de outlaws, een groep jonge countryartiesten die zich met een meer traditionelere vorm van country afzetten tegen de oer-commerciële Nashville Sound, begint Ruud Hermans aan een indrukwekkende carrière, waarin hij naast solo-platen ook nummers opneemt met Tulsa en de Ruud Hermans Band. In zijn kielzog is er ook bescheiden internationaal succes voor de groepen Savannah en Windfall. Hun werk spreekt de echte muziekliefhebbers meer aan, dan het op valse sentimenten gestoelde werk van Wijngaard. Pas rond de eeuwwisseling wordt de meer alternatieve vorm van country echt opgenomen in de Nederlandse muziekscene. Dat komt ook omdat country een trend wordt. Linedancing wordt een heuse rage en ook de interesse in het Amerikaanse culturele leven buiten de grote steden groeit.

Tumbleweeds Pussycat Henk Wijngaard Ruud Hermans Tulsa Savannah Windfall

In de laatste twee decennia van de vorige eeuw vindt er in de countrymuziek een tweedeling plaats. Zo is er de Urban Cowboy Country, een stroming die veel popinvloeden kent. In Nederland scoort Ilse DeLange met die muziekstijl. En dan zijn er nog de artiesten die teruggrijpen naar de meer traditionele vormen van country, zoals Ruud Hermans. Die stroming is de alternatieve country (alt.country). In dat genre is er de laatste jaren ook succes voor Chittlin Folks, een project waarbij Carol van Dijk van Betty Serveert betrokken is. Singer/songwriters als Ad Vanderveen en BJ Baartmans grijpen ook vaak terug op elementen uit de traditionele country. Normaal-zanger Bennie Jolink neemt een countryplaat op met nummers van onder anderen Hank Williams.

Ilse DeLange Chitlin’ Fooks Ad Vanderveen BJ Baartmans Bennie Jolink

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

 

o
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer