Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

dancehall

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

Antillen
hiphop
reggae

Uitgelicht

Geschiedenis

Aanvankelijk een sexy stijl van dansen op de muzieksoort raggamuffin die vanaf de jaren negentig een rage is in Nederlandse discotheken. Als in de teksten van de typische dancehall-platen steeds vaker sprake is van specifiek Antilliaanse onderwerpen tekent zich een zelfstandig genre af. In het Nederlandse taalgebied ook bekend onder de naam bubbling.
Lees meer...

Soca Boys

Groep die verantwoordelijk is voor dé zomerhit van 1998, Follow The Leader. De daaropvolgende tropische dansnummers evenaren geen van allen het succes van de eerste single. Lees meer...

Belangrijke acts

Anti-G
Basic One
K-liber4life
Munchi

Geschiedenis van Dancehall

Aanvankelijk een sexy stijl van dansen op de muzieksoort raggamuffin die vanaf de jaren negentig een rage is in Nederlandse discotheken. Als in de teksten van de typische dancehall-platen steeds vaker sprake is van specifiek Antilliaanse onderwerpen tekent zich een zelfstandig genre af. In het Nederlandse taalgebied ook bekend onder de naam bubbling.

Raggamuffin dateert van 1985, is afkomstig uit Jamaica en ontstaat door volledig digitaal gespeelde reggae te combineren met hiphop en samples, waarover uitbundig gerapt, gezongen en/of getoast wordt. De dansstijl die zich bij deze muziekstijl ontwikkeld wordt gekenmerkt door het schudden met de kont door de dames, wat bobbelen of bubbling wordt genoemd. In Nederland en de Antillen zal deze naam al snel ook gebruikt worden om het genre raggamuffin zelf mee te duiden, al is internationaal de term dancehall gebruikelijk. Als in 1988 de oorspronkelijk van Curaçao afkomstige DJ Moortje in een Haagse club per ongeluk een 33-toeren reggaeplaat op 45-toeren oplegt en dit bij het publiek blijkt aan te slaan, is de zogenaamde Mickey Mouse Style een feit; ook wel speedbubbling genoemd. Moortje zal vanaf dan samen met MC Pester en MC Pret Bubbling-avonden gaan organiseren. Daarop komen voornamelijk volwassen Antillianen af, die naast dansen ook met elkaar van gedachten wisselen over wat hen dwarszit. Hun problemen uitten doen ook MC Pester en MC Pret, die met hun teksten een kruidige mening over Nederland, Curaçao, politie, justitie en discriminatie ventileren. De oudere gemeenschap van Antillianen is hier bepaald niet van gediend, maar onder een deel van de Antilliaanse jeugd, waaronder ook de probleemjongeren, slaat het gedachtegoed van het tweetal goed aan. Bubbling kan daarmee gezien worden als protestgenre. Daarom is het opmerkelijk dat het beeld dat de media vanaf de jaren negentig geeft, als bubbling in alle grote discotheken van Nederland populair aan het worden is, dat van enkel maar plezier en dans is. Maar wellicht is het dat voor veel Antillianen inmiddels ook wel, gezien de focus bij de feesten dikwijls ligt op bubblingwedstrijden, waarbij de meisjes die het beste met hun kont kunnen draaien kans maken op een mooie prijs.

Anno 2003 zijn de feesten niet meer het exclusieve domein van de DJ, maar worden ze ook opgeluisterd door heuse bands. Die bestaan doorgaans uit een of meerdere rappers, danseressen en een muziekproducer. Bubblingbands zijn allereerst succesvol op de Nederlandse Antillen, waar dan ook geregeld getourd wordt. Om de markt in Nederland te vergroten, zijn veel van de normaliter in Papiamento zingende bands ook in het Nederlands begonnen. De meest populaire naam is K-Liber. Oorspronkelijk een Antilliaanse hiphopband, maar overgegaan op bubbling en inmiddels woonachtig in Nederland. Ook rapster Mc Farah is geboren op Curaçao. Als zij eind negentig naar Nederland komt om te studeren, wordt ze door K-Liber uitgenodigd op hun tweede cd, Magnifico, te zingen. Zelf brengt ze in 2003 D.R.A.M.A. uit, waarop ze bubbling mengt met hiphop en dancehall. Ze laat zich hierop naast K-Liber onder andere ook bijstaan door Basic-One en D-Kaya. Basic-One is afkomstig van Aruba, gestart in de jaren negentig, en een ware hitmachine. De eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao zijn al veroverd, in 2004 is Nederland, waar de meeste leden inmiddels wonen, aan de beurt. Het is 2001 gestarte D-Kaya bestaat uit Mc Farly en Mr Loba, beide geboren op Curaçao. In 2003 verschijnt hun cd Trott Dera. Het DJ-duo The Horny Crew verbobbelt originele nummers, die veelal op grootlabelcompilaties verschijnen. Een cd-collectie van hun remixen verschijnt in 2003. Ofschoon de distributie langzaam op gang begint te komen, is het werk van de meeste bubblingartiesten in eigen beheer en maar moeilijk verkrijgbaar.

In 2005 start DJ WaxFiend (Wesley Texel) in de Brasil Bar op het Leidseplein in Amsterdam onder de naam Jamrock een clubavond met dancehall. Jamrock groeit uit tot het grootste platform voor dancehall in Europa, als organisator van evenementen in onder anderen Paradiso, North Sea Venue, Watt en Atak en als boeker van internationale acts.

K-liber4life D-Kaya Basic One DJ Waxfiend

Een nieuwe generatie jonge producers experimenteert rond 2010 met een mengeling van bubbling, reggaeton en house. Munchi uit Rotterdam is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het subgenre moombahton, een mix van Nederlandse house en reggaeton, inclusief elementen uit dubstep, ambient en soul. Hij wordt door de Britse zangeres M.I.A. uitgenodigd om het voorprogramma te verzorgen bij haar optredens in Amsterdam en Parijs. Anti-G uit Delft maakt op zijn zeventiende internationaal naam met muziek die hij maakt met het computerprogramma Fruity Loops. Een compilatie van zijn werk uit de periode 2009-2010 verschijnt in juni 2011 op het vermaarde Britse dancelabel Planet Mu. Het levert Anti-G onder meer een lyrische recensie van een hele pagina op in het Britse blad The Wire.

Anti-G Munchi

 

a
 
l
 
m
 
v
 
z

Z

 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer