Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

deathmetal

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

black metal
deathmetal
doommetal
metal
nu metal
thrashmetal
white metal

Uitgelicht

The Monolith Deathcult in 2005

Geschiedenis

Extreme vorm van metal, ontstaan in het midden van de jaren tachtig in de Verenigde Staten. Kenmerkend zijn teksten over dood en verderf, en vocalen, die hels gekrijs en diepe grunts afwisselen.
Lees meer...

The Monolith Deathcult

The Monolith Deathcult is death metal uit Kampen. De bandleden zijn afkomstig uit onder meer Altar, Dead Head, Eternal Conspiracy en Slayne. De bandnaam is afgeleid van het nummer Monolith van Cannibal Corpse. Andere muzikale invloeden zijn onder anderen Nile, My Dying Bride, Slipknot, Type O Negative, Ministry, Laibach en ... Lees meer...

Geschiedenis van Deathmetal

Extreme vorm van metal, ontstaan in het midden van de jaren tachtig in de Verenigde Staten. Kenmerkend zijn teksten over dood en verderf, en vocalen, die hels gekrijs en diepe grunts afwisselen.

Death metal ontstaat halverwege de jaren tachtig in de Amerikaanse staat Florida. Muzikaal kenmerkt het subgenre zich, naast het grunten en krijsen van de zanger, door een razendsnel tempo, onvoorspelbare tempowisselingen, furieze gitaarsalvo's en ongenadige drumpartijen. Speltechnisch bevindt death metal zich op hoog niveau. Muzikanten die zich aan deze complexe stijl wagen zijn doorgaans goed onderlegd. Tekstueel gezien wekt death metal vaak de suggestie dat het louter om dood en verderf gaat, maar daarin schuilt slechts een beperkte waarheid. Er zijn namelijk legio bands die de maniakale muziek verrijken met intelligente, vaak filosofische teksten en vraagstellingen. Zo is de geestelijke gesteldheid van de mens een veelbesproken thema.
Grondleggers van het genre zijn Death en Morbid Angel. Ze zien zich gevolgd door bands als Deicide, Obituary en Six Feet Under. De eerste Nederlandse bands die naam maken binnen het genre zijn Thanatos en Pestilence. De albums Consuming impulse (1989) en Testimonies of the Ancients (1991) van laatstgenoemde behoren tot het beste dat Nederland ooit op death metal gebied voortbrach en worden dermate goed ontvangen dat er getourd wordt als voorprogramma van eerder genoemde grondleggers. Helaas gooit de band na drie albums het bijltje erbij neer. Thanatos houdt het na twee sterke albums in 1993 eveneens voor gezien, maar de band beleeft in 2001 met Angelic Encounters een verrassend sterke comeback. Het album herbergt een mix van death metal en thrash.

Thanatos Pestilence

Het gat dat begin jaren negentig ontstaat na de stop van Pestilence en Thanatos wordt opgevuld door bands als Sinister, Altar en Gorefest. Het Rotterdamse Sinister levert in 1992 met Cross the styx een spraakmakend debuut af waarmee de nodige deuren opengaan. Er volgen tours met bekende bands als Deicide en Cannibal Corpse en mede hierdoor oogst de band het nodige succes in het buitenland. Met het in 2002 verschenen album Creative killings toont de band aan al die jaren geen haar te zijn veranderd. Gorefest is niet zo standvast en de Zeeuwen drijven per album steeds verder af van hun originele roots, tot groot ongenoegen van de fans. De brute death metal klanken van albums als False en Erase maken steeds meer pas op de plaats voor toegankelijkere klanken. Het legt de band weliswaar geen windeieren, maar de harde kern keert zich teleurgesteld tegen de band. Vanwege de anti-christelijke boodschap wordt Altar vaak in de black metal hoek gedrukt, maar deze veelzijdige band is eenvoudigweg niet te classificeren. Voorlopig hoogtepunt is Red Harvest uit 2001 dat liefhebbers van verschillende genres aan zich bindt.

Sinister Altar Gorefest

Tegelijk met en in respons op de Amerikaanse death metal ontstaan er in Europa een aantal varianten. Zo vormt zich in Engeland het gemeen klinkende grindcore. Grindcore behoort tot de meest agressieve metal varianten met extreem hoge, op blastbeats drijvende tempo's, misselijkmakende gitaarriffs en gorgelende vocalen. Muziek voor de onderbuik die echter met het nodige sarcasme en cynisme wordt uitgevoerd. Het ziekelijke tekstuele gehalte dient dan ook met een grote knipoog te worden genomen. Bekende namen uit de Britse death metal school (al dan niet grindcore) zijn Napalm Death, Bolt Thrower en Carcass. Naast Engeland blijkt ook Zweden een uitstekende voedingsbodem te zijn voor death metal. Tot de voornaamste Zweedse exponenten behoren onderling zeer verschillende acts als Opeth, At The Gates en Entombed.

Binnen de Nederlandse scene is het eind jaren negentig God Dethroned dat uitstekende zaken doet. Het fenomenale Bloody Blasphemy (1999) legt een solide basis die gedisciplineerd wordt uitgebouwd met de sterke platen Ravenous (2001) en Into the lungs of hell (2003). De band staat onder contract bij het grote Metal Blade en maakt dankbaar gebruik van de vele tourmogelijkheden in het buitenland. Mede hierdoor staat de band inmiddels te boek staat als meest succesvolle Nederlandse metalformatie aller tijden. Tegenwoordig is er in Nederland een bijzonder gezonde scene die zich kenmerkt door een grote variatie. Naast Callenish Circle, Altar en God Dethroned die death invloeden smaakvol met andere metalvormen vermengen, zijn er legio bands die hardnekkig vasthouden aan de death metal roots. Belangrijkste voorbeelden zijn Sinister, Houwitser, Pleurisy, Inhume en Severe Torture die alle sterke, internationaal concurrerende platen blijven uitbrengen.

God Dethroned Altar Sinister Houwitser Pleurisy Inhume Severe Torture

 

f
 
k
 
w
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer