Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

disco

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

dance
funk
house
Italo
soul

Uitgelicht

Houseband

Geschiedenis

Gestileerde vorm van soul, in de vroege jaren zeventig ontwikkeld als dansmuziek in discotheken. Op het hoogtepunt eind jaren zeventig is disco de toonaangevende muzieksoort in de dansgelegenheden.
Lees meer...

Houseband

Amsterdams muziekcollectief, dat jarenlang vooral bestaat in de betrekkelijke beslotenheid van de Hilversumse radiostudio's en het hoofdstedelijke Paradiso Lees meer...

Geschiedenis van Disco

Gestileerde vorm van soul, in de vroege jaren zeventig ontwikkeld als dansmuziek in discotheken. Op het hoogtepunt eind jaren zeventig is disco de toonaangevende muzieksoort in de dansgelegenheden.

Disco ontstaat begin jaren zeventig als een kalere, meer ritmische vorm van soul waarbij nummers zijn gebaseerd op een groove. Toonaangevend zijn in eerste instantie de producties van Gamble & Huff (o.a. Three Degrees) en Casey & Finch (o.a. KC & The Sunshine Band, George McCrae), later bepalen vooral Giorgio Morodor (Donna Summer) en Bernard Edwards & Nile Rodgers (Chic, Sister Sledge) de klank van het genre. Op het hoogtepunt eind jaren zeventig is disco de toonaangevende muzieksoort in de dansgelegenheden; de jaren erna wordt de muziek steeds electronischer en valt die uiteen in een aantal substijlen, waar uiteindelijk ook house weer uit voortkomt. De invloed van het genre strekt zich ook uit tot de geluidsdrager. Als halverwege de jaren zeventig DJ's gaan experimenteren met het aan elkaar mixen van platen, ontstaat een eigen platenformaat krijgt: de 12" oftewel discosingle.

Nederland speelt geen voortrekkersrol in het discotijdperk. In de jaren zeventig zijn er weliswaar nationale acts als de House Band, the Chaplin Band en the Novo Band, maar die breken internationaal weinig potten. Spargo wel, maar dat is meer een popband met disco-invloeden. De discorage bereikt ook hier met de film Saturday Night Fever een hoogtepunt, maar het zijn buitenlandse discoacts die de dj's draaien. Dat verandert begin jaren tachtig, de tijd dat de elektronica opmars doet. Dansplaten worden voortaan gemaakt met metronoomstrakke drummachines en synthesizers. Zij vervangen de bands en orkesten, die discoproducties tot dan toe relatief duur maakten. In die nieuwe orde kunnen Nederlandse productieteams wel mee. Cat Music (Digital Emotion), Bolland & Bolland (o.a. Falco), Peter Slaghuis, Hotsound's Erik van Vliet (als Laser Dance) en een jonge Ben Liebrand scoren wereldwijde hits, hoewel hun naam slechts in kleine kring bekend is en zij zeker geen 'scene' vormen. De Time Bandits bevinden zich op het raakvlak van beide werelden en tonen internationaal belofte, maar gaan uit elkaar voor die kan worden ingelost. Het succesvolst is echter Jaap Eggermont's Stars on 45 project, dat wereldwijd miljoenen platen verkoopt. Ook de hieruit voortspruitende Star Sisters zijn internationaal succesvol. In Nederland blijft disco op een enkele uitzondering na nauw verweven met pop. Een undergroundcultuur zoals in Amerikaanse steden is nauwelijks aanwezig. Wel houdt Ferry Maat met zijn Soul Show Nederland op de hoogte wat er in het buitenland gebeurt, en via zijn show breken mensen als Ben Liebrand door, waarmee een basis wordt gelegd voor het latere Nederlandse succes in de dancemuziek, te beginnen met de Italo disco.

Houseband Chaplin Band Novo Band Spargo Bolland & Bolland Peter Slaghuis Ben Liebrand Time Bandits Stars On 45

 

h
 
p
 
v
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer