hedendaags
Gerelateerd
31-toonsmuziek
elektronische muziek en computermuziek
minimal music
twaalftoonsmuziek en seriële muziek
Holland Symfonia
Holland Symfonia is het jongste symfonieorkest van Nederland. Het ontstaat in 2002 uit een fusie tussen het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Balletorkest. Holland Symfonia is gevestigd in Haarlem, waar de Philharmonie de thuisbasis vormt. Het profileert zich als het huisorkest van Haarlem, Alkmaar en Hoorn en bestrijkt een ... Lees meer...
Favorieten
Jorrit Dijkstra
Jaap Van Zweden
Bart Schneemann
Ernst Reijseger
Nedly Elstak
Willem Van Manen
Lucas Vis
Maarten Ornstein
Onno Krijn
Amstel Quartet
Anne La Berge
David Kweksilber
Ensemble LOOS
Gesualdo Consort Amsterdam
Jan Willem de Vriend
Geschiedenis
Na de Eerste Wereldoorlog nemen Nederlandse componisten afstand van de Romantiek, geholpen door anti-Duitse sentimenten. Velen richten de blik op Parijs, waar de ‘Groupe des Six’ en Igor Stravinsky vernieuwing brengen. In 1918 wordt de Nederlandse Vereniging tot Ontwikkeling der Moderne Scheppende Toonkunst opgericht, vijf jaar later gaat deze vereniging ...
Lees meer...
Geschiedenis van Hedendaags
1920 - 1945
Na de Eerste Wereldoorlog nemen Nederlandse componisten afstand van de Romantiek, geholpen door anti-Duitse sentimenten. Velen richten de blik op Parijs, waar de ‘Groupe des Six’ en Igor Stravinsky vernieuwing brengen. In 1918 wordt de Nederlandse Vereniging tot Ontwikkeling der ...
Lees meer...
1945 - 1969
Op het internationale podium zoeken componisten na de oorlog naar nieuwe wegen, er valt wat in te halen. Olivier Messiaen, Pierre Boulez en Karl-Heinz Stockhausen staan aan de wieg van het serialisme, nieuwe techniek brengt ‘musique concrète’. In Nederland is ...
Lees meer...
1969 - 2000
De ‘Notenkrakers’ verwerven in de laatste decennia van de twintigste eeuw sleutelposities en vormen zo het nieuwe establishment. Reinbert de Leeuw dirigeert vanaf de oprichting in 1974 het Schönberg Ensemble en wordt de ongekroonde koning van de nieuwe muziek in ...
Lees meer...
2001
Aan het begin van de eenentwintigste eeuw is het muzikale landschap veelzijdiger dan ooit, met jonge componisten die via internet de wereld aan hun voeten hebben en opgegroeid zijn met zeer uiteenlopende muziekstijlen onder handbereik.
Lees meer...
1920 - 1945
Na de Eerste Wereldoorlog nemen Nederlandse componisten afstand van de Romantiek, geholpen door anti-Duitse sentimenten. Velen richten de blik op Parijs, waar de ‘Groupe des Six’ en Igor Stravinsky vernieuwing brengen. In 1918 wordt de Nederlandse Vereniging tot Ontwikkeling der Moderne Scheppende Toonkunst opgericht, vijf jaar later gaat deze vereniging op in de Nederlandse afdeling van de International Society for Contemporary Music. Daniël Ruyneman richt in 1928 de Vereniging voor Moderne Kamermuziek op, in 1930 gevolgd door de Nederlandse Vereniging voor Hedendaagse Muziek.
De twaalftoonsmuziek van Arnold Schönberg vindt in Nederland weinig navolging – poly- of pluritonale muziek vindt meer weerklank dan atonale. In de ‘roaring twenties’ worden gretig invloeden opgezogen uit de jazz en ook Stravinsky’s neoclassicisme doet zijn invloed gelden. Voormannen van het Nederlands modernisme zijn de jonge componisten Willem Pijper (1894-1947) en Matthijs Vermeulen (1888-1967). Het moderne muzikale gedachtegoed dragen zij niet alleen uit in hun composities maar ook in artikelen en recensies.
Henk Badings (1907-1987) oriënteert zich in zijn zoektocht naar nieuwe expressiemiddelen op de achttonige toonladder waarin kleine en grote secunden afgewisseld worden (octotonie). Midden in deze dynamische periode slaat de economische crisis toe. De financiële nood bij orkesten is hoog en er is weinig geld voor het produceren van partituren, de programmering is behoudend. Tegen deze stroom in organiseert het ‘comité Maneto’ (Manifestaties Nederlandse Toonkunst) in juni 1937 vier concerten met louter Nederlandse muziek. Vijftien van de 39 composities op het programma zijn wereldpremières.
Het opkomend fascisme en de Tweede Wereldoorlog vormen echter de tweede serieuze bedreiging voor de ontwikkeling van Nederlandse muziek. Een groot aantal componisten – waaronder bijvoorbeeld Leo Smit (1900-1943) en Jan van Gilse (1881-1944) – kan het beroep niet langer vrij uitoefenen; hun muziek wordt verboden. De eerstgenoemde wordt om zijn Joodse achtergrond vermoord in Sobibor, de tweede moet wegens zijn openlijk verzet tegen het Duitse regime onderduiken en overlijd na een ernstige ziekte. Muziek van Joodse componisten mag alleen nog door Joodse musici voor een Joods publiek uitgevoerd worden, totdat nagenoeg iedereen ondergedoken of gedeporteerd en vermoord is.
1945 - 1969
Op het internationale podium zoeken componisten na de oorlog naar nieuwe wegen, er valt wat in te halen. Olivier Messiaen, Pierre Boulez en Karl-Heinz Stockhausen staan aan de wieg van het serialisme, nieuwe techniek brengt ‘musique concrète’. In Nederland is veel minder sprake van een stijlbreuk. Vooral leerlingen van Willem Pijper maken de dienst uit, van een jonge generatie wordt nog nauwelijks iets gehoord. De eerste jaren na de oorlog voeren gematigd moderne componisten de boventoon, van wie velen hun naam al gevestigd hebben voor de oorlog. Pas aan het eind van de jaren vijftig krijgt het serialisme serieus voet aan de grond door Kees van Baaren (1906-1970) en zijn leerlingen. Maar de programmering van orkesten blijft behoudend, met een groot aandeel klassieke en romantische componisten en nauwelijks aandacht voor de nieuwste muziek.
De eerste elektronische muziek komt uit het Natuurkundig Laboratorium van Philips in Eindhoven: Edgar Varèse componeert er zijn ‘Poème électronique’. Aan de Universiteit Utrecht ontstaat in 1967 het Instituut voor Sonologie, opvolger van de Studio voor Elektronische Muziek waar Henk Badings de leiding had. Voor jonge componisten wordt vernieuwing een doel: radicaal nieuwe muziek is het streven, niet belast met eeuwen traditie. In navolging van de brede maatschappelijke opstand van de jonge generatie tegen de ‘gevestigde orde’ keren ook jonge componisten zich tegen de heersende muzikale conventies. Met opzienbarende acties wordt in de tweede helft van de jaren zestig gepoogd verandering af te dwingen. Met de actiegroep ‘De Notenkraker’ nemen Louis Andriessen (1939), Reinbert de Leeuw (1938) en Peter Schat (1935) het voortouw. Zij introduceren het componeren in een collectief (de opera ‘Reconstructie’ uit 1969) en leggen de basis voor een bloeiende ensemblecultuur in de nieuwe muziek tegenover het vooral klassiek en romantisch georiënteerde orkestenbestel. Geïmproviseerde muziek van o.a. Willem Breuker (1944-2010) en Misha Mengelberg (1935) doorbreekt de conventie van het tot dan toe geijkte proces van componeren. Louis Andriessen wordt veruit de meest succesvolle componist van deze generatie.
1969 - 2000
De ‘Notenkrakers’ verwerven in de laatste decennia van de twintigste eeuw sleutelposities en vormen zo het nieuwe establishment. Reinbert de Leeuw dirigeert vanaf de oprichting in 1974 het Schönberg Ensemble en wordt de ongekroonde koning van de nieuwe muziek in Nederland. Louis Andriessen leidt in Den Haag een nieuwe generatie componisten op, onder wie Cornelis de Bondt (1953), Jeff Hamburg (1956) en Martijn Padding (1956). Jan van Vlijmen (1935-2004) wordt directeur van het Holland Festival. Tegelijk neemt de invloed van vernieuwingszin en sociaal engagement af.
Met de oprichting van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst en de bloei van de ensemblecultuur ontstaat een muziekklimaat in Nederland waar buitenlandse componisten jaloers op kunnen zijn. Jonge componisten van over de hele wereld komen naar Nederland om te studeren bij Louis Andriessen, Ton de Leeuw (1926-1996) en Theo Loevendie (1930). Binnen de Rotterdamse school nemen Peter-Jan Wagemans (1952), Otto Ketting (1935) en Klaas de Vries (1944) afstand van avant-garde en minimalisme. Parallel aan internationale ontwikkelingen ontstaat er een breed palet van stromingen, van neo-tonaliteit tot spirituele muziek. Een aantal leden van het Genootschap van Nederlandse Componisten is van mening dat deze diversiteit onvoldoende weerspiegeld wordt in het beleid van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst. Een andere groep betwist dit en richt een nieuwe vereniging op onder de naam Componisten 96.
2001
Aan het begin van de eenentwintigste eeuw is het muzikale landschap veelzijdiger dan ooit, met jonge componisten die via internet de wereld aan hun voeten hebben en opgegroeid zijn met zeer uiteenlopende muziekstijlen onder handbereik.
De Link, Cenakel Tilburg
De Maaspoort
De Nieuwe Doelen
De Pont - Museum voor hedendaagse kunst
De Pudding/Puddingfabriek
De Stadsschouwburg
De Veenfabriek
Deventer Schouwburg
DNK Amsterdam
Sb Arnhem / Musis Sacrum
Scheldetheater
Schouwburg Orpheus
Singer Laren
STEIM
Stichting Axesjazzpower
Stichting De Link
Stichting De Oude Kerk
Stichting Het Muziekenhuis
Stichting Intro/In Situ
Stichting POON
Stichting Praemuze
Stichting Prime
Stichting Provadja
RedEar
Redsound Rotterdam Drie dagen Gedurfde Muziek in Rotterdam
Rotterdam Unlimited
Rumor Festival
Ab Sandbrink
Adriaan van Noord
Ad Wammes
Airco Ensemble
Alejandro Orozco
Alexander Breugem
Alex Manassen
Alex van Amerongen
Alison Isadora
Alphonse Stallaert
Amber Docters van Leeuwen
Amilcar Vasques Dias
Amstel Quartet
Amsterdam Loeki Stardust Quartet
Amsterdam Sinfonietta
Ana Mihajlovic
Andreas Kunstein
André Douw
André Heuvelman
Andries Hubers
Andries van Rossem
Anne La Berge
Annelie de Man
Anner Bijlsma
Annette Kruisbrink
Anne Wellmer
Antal Sporck
Anton de Beer
Anton Havelaar
António Chagas Rosa
António Pinho Vargas
Anton van Deursen
Anton van Prooijen
Antoon Maessen
Arie Johannes Keijzer
Arielle Vernède
Arie van Schutterhoef
Arne Werkman
Arnhems Muziek Platform
Arno Bornkamp
Arnold Marinissen
Arnoud Noordegraaf
Arthur Sauer
Asko|Schönberg
Astrid Kruisselbrink
Aurelia Saxofoon Kwartet
Axyz Ensemble
Badcuyp Centrum voor muziek
Barbara Hannigan
Barbara Okma
Barbara Woof
Bart Berman
Bart de Kemp
Bart Schneemann
Bart Schurink
Bart Visman
Basho Ensemble
Bas Kalle
Bas Kaptijn
Bas Wiegers
BEAM Orchestra
Beauforthuis / Festival Achter de Linie
Benedict Weisser
Benjamin Ashkenazy
Benno Torrenga
Bernadeta Astari
Bernard Bartelink
Bernard Haitink
Bernard Kruysen
Bernard van Beurden
Bernard van den Boogaard
Berry van Berkum
Bite The Gnatze
Boudewijn Tarenskeen
Bram Hijmans
BRISK Recorder Quartet Amsterdam
Burkhardt Söll
Caecilia Andriessen
Calefax Rietkwintet
Calliope Tsoupaki
Cappella Amsterdam
Carel Brons
Carlos Micháns
Caroline Ansink
Caroline Berkenbosch
Cathelijne Noorland
Cathy van Eck
Cees van As
Cees van Steijn
Cees van Zeeland
Ceez Luykenaar
Cello8ctet Amsterdam
Charles de Wolff
Charles van der Leeuw
Chiel Meijering
Christiaan de Jong
Christianne Stotijn
Christina Viola Oorebeek
Claudia Rumondor
Coen Vermeeren
Concertgebouw De Vereeniging
Concordia Kunst & cultuur
Cora Canne Meijer
Cor Kee
Cornelis de Bondt
Corrie van Binsbergen
Corry de Roo-Vierdag
Cor van Meteren
Cynthie van Eijden
Daan Manneke
Daan Verlaan
Daisuke Terauchi
Daniël Brozák
Daniel Ruyneman
Daniël van der Hoeven
Daniel Wayenberg
David Coppoolse
David Dramm
David Kuyken
David Kweksilber
David Little
David Porcelijn
David Rowland
De Bezetting Speelt
De Link, Cenakel Tilburg
De Maaspoort
De Nationale Opera
De Nieuwe Doelen
De Pont - Museum voor hedendaagse kunst
De Pudding/Puddingfabriek
De Stadsschouwburg
De Veenfabriek
Deventer Schouwburg
Dick Kattenburg
Dick Raaijmakers
Diderik Wagenaar
Diego Espinosa
Dieter Dolezel
Dimitris Andrikopoulos
Dirk Dekker
Dirk Verdonk
Djoke Winkler Prins
DNK Amsterdam
Doelen Ensemble
DoelenKwartet
Dolf de Kinkelder
Dominy Clements
Doris Hochscheid
Douwe Eisenga
Dyane Donck
Ebony Band
Ecker/Van Hek
Ed Spanjaard
Eduard de Boer
Edward Top
Edwin van der Heide
Egidius Kwartet
Egmont Pieter Swaan
Egon Kracht
Einar Torfi Einarsson
Elbert Vermaak
Eleonore Pameijer
Elias Arizcuren
Elisa Roep
Elizabeth Gaskill
Elmer Schönberger
Else van Epen-De Groot
Emmy Verhey
Enrique Raxach
Ensemble Gending
Ensemble Klang
Ensemble Labyrint
Ensemble LOOS
Epaminondas Macriiannis
Eric van der Kolk
Eric Verbugt
Erika Waardenburg
Erik Bosgraaf
Erik Lotichius
Ernst Oosterveld
Ernst Reijseger
Erwin Rommert Weerstra
Erwin Strikker
Esther Venrooy
Eva-Maria Westbroek
Evelien van den Broek
Evrim Demirel
Extrapool
Fania Chapiro
Fanny de Ruiter
Feike van Tuinen
Fie Schouten
Florian Magnus Maier
Folke Nauta
Fons Brouwer
Frank Crijns
Frank van der Weij
Frank van Gompel
Frans Brüggen
Frans Mulder
Frans van den Eijnden
Frans van Doorn
Frans Vuursteen
Fred Jacobs
Fred Momotenko
Freeze Festival
Frits Ensemble
Frysk Fanfare Orkest
Gary Carpenter
Gaudeamus Kwartet
Gaudeamus Muziekweek
Gauguin Ensemble
Geert-Jan Hobijn
Geert van Keulen
Gene Carl
Geoffrey King
Geoffrey Madge
Gerard Ammerlaan
Gerard Beljon
Gerard Bouwhuis
Gerard Hengeveld
Gerard Kockelmans
Gerard van Wolferen
Gerda Geertens
Gerrit de Marez Oyens
Gert Bomhof
Gesualdo Consort Amsterdam
Geurt Grosfeld
Géza Frid
Giel Vleggaar
Gijs van Dijk
Gilius van Bergeijk
Godelieve Schrama
Gottfried Michael Koenig
Grand Theatre
GrensWerk
Grieg Pianoduo
Guibert Vrijens
Guillaume Landré
Gustavo A. Trujillo
Guus Dral
Guus Hoekman
Guus Janssen
Gwyneth Wentink
Haags Saxofoonkwartet
Hanna Kulenty
Hans Asselbergs
Hans Broekman
Hans Christian Detlefsen
Hans De Heer
Hans Henkemans
Hans Kockelmans
Hans Koolmees
Hans Kox
Hans Leenders
Hans P. Keuning
Hans Poort
Hans Timmermans
Hans van der Heide
Hans van Eck
Hans van Sweeden
Hans Van Zijp
Hans Vonk
Hardy Mertens
Harrie Starreveld
Harry Sparnaay
Hein Meens
Hein 's-Gravesande
Hendrik Andriessen
Hendrik de Regt
Henk Alkema
Henk Badings
Henk de Vlieger
Henk Guittart
Henk Keizer
Henk Pakker
Henk Smit (2)
Henk Stam
Henk Stoop
Henk van der Meulen
Henk van der Vliet
Henk van Schevikhoven
Henri Broeren
Henri Delnooz
Henriëtte Bosmans
Henry Konsten
Henry Vega
Heribert Wagner
Herman Blazer
Herman Krebbers
Herman van Dam
Het Bethaniënklooster
Het Brabants Orkest
Het Concertgebouw
Het Gelders Orkest
Het Muziektheater
Holland Dance Festival
Holland Festival
Holland Symfonia
Huba de Graaff
Hugo van Eysselsteyn Kummer
Huib Emmer
Huub de Vriend
Huub Kerstens
Huub ten Hacken
Ig Henneman
Igor Leão Maia
Ilse van de Kasteelen
Imke Jelle van Dam
Immanuel Klein
Impakt Festival
Incubate
Insomnio
Institute for Improvisation
Irene Maessen
Isabelle van Keulen
Ives Ensemble
Ivo Janssen
Ivo van Emmerik
Jaap Dragt
Jaap Geraedts
Jaap Van Zweden
Jacob Lekkerkerker
Jacob Slagter
Jacob ter Veldhuis
Jacques Bank
Jacques Maassen
Jacques van Oortmerssen
Jacques Zoon
James Fulkerson
Jan-Bas Bollen
Jan Boeren
Jan Boerman
Jan Bosveld
Jan Bus
Janco Verduin
Jan den Boer
Jan D. van Laar
Jan Hage
Janine Mehrtens
Jan Koetsier
Jan Masséus
Jan Molthoff
Janneke van der Meer
Jannie Pranger
Jan Pieter Koch
Jan Rispens
Jan Rokus van Roosendael
Jan van Amerongen
Jan van de Putte
Jan van Dijk
Jan van Nerijnen
Jan van Vlijmen
Jan van Zelm
Jan Vermulst
Jan Vriend
Jan Welmers
Jan Willem de Vriend
Jan Willem van der Ham
Jan Willem van Dormolen
Jan Wisse
Jard van Nes
Jean Franssen
Jean Sevriens
Jeff Hamburg
Jelle Hogenhuis
Jeroen Van Veen
Jetse Bremer
Jeugdcentrum i'Varca
Jianhua Zhuang
Jim ten Boske
J. M. Suijkerbuijk
Job ter Haar
Jochem Slothouwer
Joël Bons
Joep Franssens
Joep Straesser
Joey Roukens
Johan Adriaenssen
Johan de Meij
Johan de With
Johannette Zomer
Johan Wagenaar Stichting / Dag in de Branding
John Borstlap
John Bröcheler
John Holvast
John W.M. Slangen
Joke Brandsma
Joop Voorn
Joost Kleppe
Joost Tromp
Joost van de Goor
Jörgen van Rijen
Jorrit Dijkstra
Jorrit Tamminga
Josef Malkin
Jose-Luis Greco
José Weijers
Jos Janssen
Jos Kunst
Jo Sporck
Jos Post
Jos Zwaanenburg
Jo van den Booren
Jozef van Wissem
Juan Felipe Waller
Juan Parra Cancino
Judith Mok
Julius Steffaro
Jurjen Hempel
Jurriaan Andriessen
Justin Bennett
Justin Marc Billinger
Karel Philippus Bernet Kempers
Karel Trow
Karel van Steenhoven
Katarzyna Glowicka
Kate Moore
Kazuhiko Suzuki
Kees Arntzen
Kees Boeke
Kees Geluk
Kees Olthuis
Kees Schoonenbeek
Kees Tazelaar
Kees van Baaren
Kees van Unen
Kees Vlak
Kees Wieringa
Keyla Orozco
Kim Bowman
Klaartje van Veldhoven
Klaas de Vries
Klaas Govers
Klaas Hoek
Klaas Sabel
Klaas ten Holt
Klas Torstensson
Klaus Kuiper
Ko Duijvestijn
Koninklijk Concertgebouworkest
Konrad Boehmer
Korstiaan Stougie
Korzo Theater
Kristina Fuchs
Kristoffer Zegers
Kunsthuis 13
Lars Skoglund
Lárus Halldór Grímsson
Lavinia Meijer
Leen 't Hart
Léon Orthel
Leon Vliex
Leo Samama
Leo Smit Ensemble
Leo van Doeselaar
Leo van Oostrom
Lieuwe Visser
Lijm & Cultuur
Limburgs Symfonie Orkest
Liuwe Tamminga
Loek Dikker
Lorre Lynn Trytten
Louis Andriessen
Louis Hoofd
Louis Th. Lehmann
Louis Toebosch
Lowell Dykstra
Lp2 in Las Palmas
Lucas van Regteren Altena
Lucas Vis
Lucas Wiegerink
Luc Houtkamp
Luctor Ponse
Ludwig Otten
Maarten Altena
Maarten Altena Ensemble
Maarten Bon
Maarten Ornstein
Maarten Surtel
Maarten van Norden
Maarten Zeeman
Maartje de Lint
Marcel Baars
Marcel Baudet
Marcel Beekman
Marcel Minderhoud
Marc van Delft
Margriet Ehlen
Margriet Hoenderdos
Margriet van Reisen
Margriet Verbeek
Marianne Verbrugge
Marijke van Kooten
Marijn Simons
Marinus Kasbergen
Marion de Laat
Marius Flothuis
Marius Monnikendam
Marja Bon
Marjanne Kweksilber
Marjès Benoist
Marjo Tal
Marko Ciciliani
Mark van Platen
Martijn Padding
Martijn Tellinga
Martijn Voorvelt
Martin Almar Röttgering
Martin Lo-a-njoe
Martin van Duynhoven
Masters of the Bow
Matangi Quartet
Mathieu Daniël Polak
Mathieu Dijker
Mathieu Geelen
Mathilde Almekinders
Matthias Kranebitter
Matthijs Vermeulen
Mattijs van de Woerd
Matty Niël
Maurice Horsthuis
Max Knigge
Max van Egmond
Max Vredenburg
Mayke Nas
MAZE
Meeuwis Rebel
Meinard Kraak
Merlijn Twaalfhoven
Michael Fahres
Micha Hamel
Michel van der Aa
Michiel Heeneman
Miranda van Kralingen
Mondriaan Kwartet
Monica Germino
Moniek Toebosch
Museum van Bommel van Dam
Muziekgebouw aan 't IJ
MuziekPodium Zeeland
Muziektheater de Helling
Nancy van der Elst
Nathalie Boogers
Nathalie Mees
Nationale Reisopera
Nederlands Blazers Ensemble
Nederlands Kamerkoor
Nederlands Kamerorkest
Nederlands Philharmonisch Orkest
Nederlands Symfonie Orkest
Nedly Elstak
Nico Hermans
Nico Huijbregts
Nico Schuyt
Nico van Straten
Nieuw Ensemble
Nieuw Trombone Collectief
Nikos Ioakeim
Nobuko Imai
Noord Nederlands Orkest
Norbert Wissing
November Music
Oene van Geel
Olivier Hijmans
Onno Krijn
OnWings!
Orgelpark
Orkest de Volharding
Orlando Festival
Oscar van Hemel
Osiris Trio
Otto Deden
Otto Ketting
Paradox
Parkstad Limburg Theaters
Patricio Wang
Patrick van Deurzen
Paul Bruinen
Paul Cooijmans
Paul de Boer
Paul Frankhuijzen
Paul Goodman
Paul Koek
Paul M. van Brugge
Paul Spruijt
Paul Termos
Paulus Folkertsma
Peter Adriaansz
Peter-Jan Wagemans
Peter Kann
Peter Plompen
Peter Schat
Peter van Onna
Petra Griffioen
Petros Ovsepyan
Philemon Mukarno
Pierre Abbink Spaink
Pieter Bakker
Pieter Hermsen
Pieter Rynja
Pieter van der Staak
Pieter Wispelwey
Piet-Jan van Rossum
Piet Kee
Piet Kingma
Piet Post
Pim Moorer
Plaza Futura
Podium Twente
Polo de Haas
Posthuis Theater
Rachel Ann Morgan
Radio Filharmonisch Orkest
Radio Kamer Filharmonie
Ragazze Kwartet
Ralph van Raat
RedEar
Redsound Rotterdam Drie dagen Gedurfde Muziek in Rotterdam
Reinbert de Leeuw
Reinhold Selen
Reitze Smits
René Berman
René Eckhardt
René Gulikers
René Pieper
René Uijlenhoet
Renske Vrolijk
Residentie Orkest
Reza Namavar
Ricciotti Ensemble
Richard Rijnvos
Richard Sims
Rick Debie
Rijndert van Woudenberg
Rob du Bois
Roberta Alexander
Robert Dispa
Robert Heijnen
Robert Heppener
Robert Nasveld
Robert Rowe
Robert van der Linden
Robert van Heumen
Robert Zuidam
Rob Goorhuis
Robin de Raaff
Rob van den Berg
Roderik de Man
Roel van Oosten
Roi Nachshon
Rokus de Groot
Roland Hendriks
Roland Kayn
Roland Kuit
Roland Voortman
Rolf Knap
Ronald Halier
Ronald Philippi
Ronald Poelman
Ron Ford
Rotterdams Philharmonisch Orkest
Rotterdam Unlimited
Rozalie Hirs
Rudi Martinus van Dijk
Rudolf Escher
Rudolf Koumans
Rudolf Perdeck
Rudy de Heus
Rumor Festival
Ruud Cornelissen
Ruud Roelofsen
Ruud van Eeten
Ruysdael Kwartet
Sam ten Velden
Sander Germanus
Sarah Stiles
Sas Bunge
Saskia Macris
Sb Arnhem / Musis Sacrum
Scheldetheater
Schönberg Kwartet
Schouwburg Orpheus
Sebastiaan van Halsema
Sedje Hémon
Selim Doğru
Shackle
Shai Lifshitz
Simeon ten Holt
Sim Gokkes
Simon Burgers
Simon Groot
Singer Laren
Sinta Wullur
Sjef van Balkom
Slagwerk Den Haag
Sonic Acts
Sonja Beets
Sophia van Sante
Srdan Dedic
Stef Meilink
STEIM
Stekker Fest
Stephan Baekers
Steve Horowitz
Stichting Axesjazzpower
Stichting De Link
Stichting De Oude Kerk
Stichting Het Muziekenhuis
Stichting Het Slagwerkfestival
Stichting Intro/In Situ
Stichting November Music
Stichting Orlando Festival
Stichting POON
Stichting Praemuze
Stichting Prime
Stichting Provadja
Stichting Rumor
Stichting Ton Bruynèl
Storioni Trio
Strijbos & Van Rijswijk
Svitlana Azarova
Sylvia Maessen
Sylvia Welman
Sytse Buwalda
Sytze Smit
TAG
Takayuki Rai
Ted Ponjee
Teodora Stepancic
Tera de Marez Oyens
Teunis van der Zwart
Theater aan het Vrijthof
Theater de Kolk
Theater De Lieve Vrouw
Theaterfestival Boulevard
Theater Geert Teis
Theater Kikker
Theaters Tilburg
Thea van der Putten
Theo Abazis
Theo Bruins
Theo Loevendie
Theo Olof
Theo Smit Sibinga
Theo Verbey
Theo Willemze
The Stolz Quartet
Thijs Dercksen
Ties Mellema
Titus Koster
Tobias Klein
Toek Numan
Tomas Hendriks
Tom Grondman
Tomoko Mukaiyama
Tom Riedstra
Tom Willems
Ton Bruynèl
Ton de Kruyf
Ton de Leeuw
Ton Hartsuiker
Ton Lambij
Ton Reijnaerdts
Toon Vandevorst
Trio To be Sung
Tristan Keuris
Tromp Percussion Eindhoven
Vanessa Lann
Vera Beths
Victor Wentink
Viktorija Cop
Vincent van Gerven
Viola de Hoog
Viotta Ensemble
VocaalLAB Nederland
Walter Hekster
Walter Maas Huis
Wiek Hijmans
Wilbert Bulsink
Wilfred Reneman
Will Eisma
Willem Boogman
Willem Breuker
Willem de Vries Robbé
Willem Dragstra
Willem Frederik Bon
Willem Hienekamp
Willem Jeths
Willem Stoppelenburg
Willem Van Manen
Willem Vogel
Will Hoogakker
Willy Hautvast
Wim Brandse
Wim de Jong
Wim de Ruiter
Wim Dirriwachter
Wim Franken
Wim Klerkx
Wim Laman
Wim Petersma
Wim Ruessink
Wim van Ligtenberg
Wim Zwaag
Witold A. Nowotny
Wolfgang Delnui
Wolfgang Wijdeveld
WORM
Wouter Hutschenruyter sr.
Wouter Paap
Wouter Snoei
Wout Oosterkamp