Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

hindipop

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

bhangra
wereldmuziek

Uitgelicht

DJ Idriss

Geschiedenis

Verzamelterm voor alle commerciële popmuziek uit India zelf en van de Indiase gemeenschap daarbuiten.
Lees meer...

DJ Idriss

DJ Idriss (Idriss Rouchiche) is een van de producers van het bij jongeren populaire radiostation FunX. Hij maakt voor het station tracks, jingles, commercials en remixen. Hij draait als DJ in clubs een mengeling van r&b, hindipop, latin, raï en hiphop en is onder meer te zien tijdens de Forward ... Lees meer...

Geschiedenis van Hindipop

Verzamelterm voor alle commerciële popmuziek uit India zelf en van de Indiase gemeenschap daarbuiten.

India is met één miljard inwoners tweede in de rij van drukst bevolkte landen in de wereld. Ondanks de grote armoede waarin een deel van de bevolking leeft, kent India een zeer grote en professionele media-industrie. Bekend voorbeeld daarvan is de romantische Indiase filmindustrie, Bollywood. In Europa kent Engeland een grote Indiase gemeenschap. Nederland telt een behoorlijk aantal inwoners van hindoestanen van Surinaamse afkomst. Binnen deze gemeenschappen bestaat een grote, bloeiende muziekcultuur. Net als de Nederlandse popmuziek kent de Indiase een grote diversiteit, waarbij de nadruk ligt op dance. House, pop, funk en r&b zijn ruim vertegenwoordigd. Steeds vaker ook maken hindipopmuzikanten de soundtracks voor Bollywood. Kenmerkend voor hindipop is dat de zangeressen ijl en schel klinken en vaak een galmeffect over hun kopstem hebben.

Hindipop was tot voor kort vrijwel alleen binnen de Hindoestaanse kring te beluisteren. De laatste jaren zijn er echter ook concerten in reguliere popzalen en is er in Den Haag een Hindipop Festival. Er is ook een radiostation dat is gespecialiseerd in hindipop: Radio Deewana. In Nederland opererende hindi-acts zijn: The Indian Eagles, Shaindia, The Juniors, Next Time, Real Nasty, Shekar Kumar, Gwenda, Sugar Malik, Randier, Naffi-Man, DJ Insane, Yaraana Dance en Mixmaster B.

Indian Eagles The Juniors DJ Insane

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer