Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

jazzdance

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

downtempo
funk
house
jazz
soul

Uitgelicht

Hans Dulfer

Geschiedenis

Ook wel acid jazz genoemd. Combinatie van jazz en elektronische dansmuziek, die halverwege de jaren negentig actueel is.
Lees meer...

Hans Dulfer

Hans Dulfer is één van Nederlands bekendste en meest veelzijdige musici. Hij volgt nauwlettend de nieuwste trends, maar blijft altijd jazzmuzikant in hart en nieren. Jarenlang opereert hij als podiumdier pur sang en komt het maken van platen op het tweede plan. Als hij daar in de jaren negentig eindelijk ... Lees meer...

Geschiedenis van Jazzdance

Ook wel acid jazz genoemd. Combinatie van jazz en elektronische dansmuziek, die halverwege de jaren negentig actueel is.

Jazzdance oftewel acid jazz komt begin jaren negentig op in Engeland. Vanuit de Britse soul-traditie uit de jaren zestig en zeventig ontstaat jazzdance als tegenreactie op de dan snel populair wordende house en techno. In enkele Britse clubs draaien dj's niet alleen oude soulplaten, maar spelen ook nieuwe bands een mix van oude jazz, soul en funk gemixt met elementen uit de house. Al snel breekt het genre door via bands als Jamiroquai en Young Disciples. De naam acid jazz wordt bedacht door dj Giles Peterson, als tegenhanger van acid house voor zijn label met dezelfde naam. Vanaf midden jaren negentig verliest de stroming terrein, en wordt haar rol min of meer overgenomen door nu-jazz, downtempo, lounge en de diverse breakbeat-stromingen.

In Nederland wordt jazzdance vooral vanuit de funk- en soulhoek benaderd: denk aan artiesten als Candy Dulfer en Saskia Laroo. In het kort bestaande Hit the Boom duikt Rob Gaasterland voor het eerst op, die later Project 2000 begint. De band wint prijzen en wordt geloofd om de optredens, maar de plaatverkoop valt tegen. Dit is iets wat de meeste Nederlandse jazzdance overkomt, en in tegenstelling tot veel andere dancegenres heeft onze jazzdance internationaal ook weinig aanzien; het blijft bij optredens van bands op buitenlandse festivals. Aan de buitenranden van de jazzdance wordt wel succes geboekt: het meer op jazz georiënteerde New Cool Collective is een begrip in Nederland, en ook een meer op experiment gerichte groep als SFEQ doet het goed. Jazzdance als apart genre is na '96/'97 voorbij, maar de diverse exponenten van de stroming zijn nog altijd in het Nederlandse muziekcircuit aanwezig.

Candy Dulfer Saskia Laroo SFeQ Mendoza Dance Parti New Cool Collective Hit the Boom!

 

b
 
i
 
q
 
z
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer