Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

jazzrock

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

fusion
instrumentaal
jazz
progressieve rock
symfonische rock

Uitgelicht

Geschiedenis

In de jaren zeventig ontstane vorm van rock waarin jazzelementen worden verwerkt.
Lees meer...

The Ploctones

Saxofonist Efraïm Trujillo, bassist Jeroen Vierdag, drummer Martijn Vink en gitarist Anton Goudsmit spelen in 2005 voor het eerst samen, maar noemen zich twee jaar later tijdens een concert op het North Sea Jazz Festival officieel The Ploctones. Na de succesvolle live-cd Live Op Het Dak verschijnt in 2009 de ... Lees meer...

Geschiedenis van Jazzrock

In de jaren zeventig ontstane vorm van rock waarin jazzelementen worden verwerkt.

Jazzrock is een muziekstijl die eind jaren zestig voortkomt uit een fusie van rock met jazz. Jazz is van origine een genre dat enkel op akoestische instrumenten wordt gespeeld. Enkele musici die daarop raken uitgekeken, richten hun blik op het elektrische geluid en de daarbij ontstane geluidseffecten van de rockmuziek. Rockmuzikanten zijn op dat moment net bezig het idioom van het popliedje te verlaten, en onderzoeken daarvoor onder andere de jazz. Uit een ontmoeting van beide stijlen komen twee genres voort, fusion en jazzrock. De precieze scheidslijn daartussen is moeilijk te trekken. Globaal kan gesteld dat fusion in essentie jazz is met een sterke rockinvloed, waar jazzrock in beginsel juist rock is met invloeden uit de jazz.

De eerste Nederlandse jazzrockgroep van enige importantie is het in 1969 rond toetsenist Cees Schrama geformeerde Casey & The Pressure Group. Schrama is al vanaf de jaren vijftig actief en brengt voordat hij The Pressure Group opricht drie soloalbums uit. Op de tweede LP (1967) wordt hij begeleid door Rinus Gerritsen, George Kooymans en Jaap Eggermont van de Golden Earrings, terwijl hijzelf meespeelt op de Earrings-LP Winter Harvest. Vanaf 1970 brengt Casey & The Pressure Group diverse platen uit, waarvan vier singles het tot in de hitparade weten te schoppen.

Casey & The Pressure Group

Scope bestaat vanaf 1971 tot 1976 te Zwolle en speelt in op de jazzrock en fusion van Amerikaanse voor- en koplopers in beide genres. De band wordt opgericht door conservatoriumstudenten Rik Elings (basgitaar, fluit, synthesizer, toetsinstrumenten) en Henk Zomer (drums, percussie), die elkaar al kennen uit de groep Strange Power. Scope moet het meest oorspronkelijke Nederlandse antwoord op de Amerikaanse jazzrock en fusion worden. Bij groepen als Solution, Crypto, Supersister en Focus zijn beide genres 'slechts' als invloed in de muziek aanwezig. De band maakt twee platen, beide opgenomen in Duitsland en wereldwijd uitgebracht.

Scope Solution Crypto Supersister Focus

Ex-leden van Ekseption - Hans Hollestelle (synthesizer, toetsinstrumenten), Jan Vennik (klarinet, saxofoon), Rein van den Broek (flugelhorn, trompet) en Hans Jansen (toetsinstrumenten) - maken, aangevuld met Jan Hollestelle (basgitaar, synthesizer) en Kees Kranenburg (drums, percussie) onder de naam Spin in 1976 een gelijknamige jazzrockplaat die redelijk succesvol is. Een jaar later verschijnt in dezelfde samenstelling Whirlwind, een tweede LP die niet onderdoet voor het debuut, maar veel minder verkoopt. Daarna wordt niets meer van Spin vernomen.

Spin

Jazzrock blijkt een typisch verschijnsel uit de jaren zeventig te zijn. In de hardrock willen echter gitaristen nog weleens jazzschema's in hun spel opnemen of er zelfs hele instrumentale albums mee vullen. Whistler Courbois Whistler uit Arnhem, rond Cyril Whistler (gitaar, sitar, viool), Barend Courbois (basgitaar) en Jusso Whistler (drums), ontstaat in 1991 als instrumentale hardrockband waarin met een weelderige techniek mysterieuze Oosterse melodielijnen worden gebruikt. De eerste cd wordt in eigen beheer uitgebracht en in 1992 door een major label heruitgebracht, wat de band ook enkele malen op tv brengt. De verkoop valt echter tegen, waardoor de tweede cd Privilege (1993) weer in eigen beheer is. De band gaat nog enige tijd door, maar wordt later - inmiddels in alle stilte - opgeheven. De drie muzikanten duiken daarna weer op in allerlei bands en bij diverse sessieklussen. Courbois speelde al mee tijdens de Europese tournee van Pili Pili, de band van Jasper van 't Hof. Hij duikt ook op bij o.a. Action In DC, Maxima en Biss en maakt met zijn eigen band in eigen beheer de cd Tunes For A Friend (1996). Drummer Jusso Whistler maakt vanaf 1999 deel uit van End Of April.

Whistler Courbois Whistler

 

b
 
g
 
n
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer