Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

kawina

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

kaseko
latin
Suriname

Uitgelicht

Geschiedenis

In de tijd van de slavernij ontstane dansmuziek uit Suriname, in Nederland erg populair onder de Surinaamse jeugd.
Lees meer...

Big Jones

Zanger Big Jones (echte naam: Marius Liesdek) treedt vaak op met His Kawinaband. Eind jaren vijftig brengt platenlabel Philips zijn muziek uit op single in de serie Song And Sound The World Around bij de aflevering over Suriname. Het is de eerste keer dat de Surinaamse muziekstijl Kawina te ... Lees meer...

Geschiedenis van Kawina

In de tijd van de slavernij ontstane dansmuziek uit Suriname, in Nederland erg populair onder de Surinaamse jeugd.

Zoals veel Zuid-Amerikaanse muzieksoorten, vindt het ritme van de kawina zijn oorsprong in Afrika. Kolonisten verschepen in de 16de eeuw Afrikanen naar het Amerikaanse continent, waar ze als slaven op diverse plantages aan het werk moeten. De slaven nemen hun religies en muziek met zich mee. Om de tijd te verdrijven wordt er tijdens het werk gezongen, vaak in typisch patroon van één stem die vraagt en in koor wordt beantwoord ('call-and-response').

In Suriname wordt deze muziek zo ritmisch uitgevoerd dat het uitgroeit tot een dans, de kawina. In aanvang zijn de teksten daarvan religieus. Na afschaffing van de slavernij wordt de kawina amusementsmuziek, met teksten die meer maatschappijkritisch van toon zijn. Kawina wordt vanaf dan door orkesten van rond de tien bandleden vertolkt, op diverse Surinaamse percussie-instrumenten. Kenmerkend zijn de trommels met dubbelvel, de zigzag of schudbus en de kwa-kwa bangi. De zang is altijd in roep- en antwoordpatroon gebleven. Maakt een drumstel onderdeel uit van de bezetting, dan spreekt men van kaskawi - een subgenre dat in de jaren zeventig van de 20ste eeuw ontstaat. In de jaren daarna vermengt Kawina zich ook met andere muziekstijlen zoals kaseko en r&b.

In Nederland wordt de kawina eind jaren negentig opgepikt door jonge, hier geboren Surinamers. Deze jongeren gebruiken het trommelen in een kawinaband om hun eigen identiteit en cultuur te ontdekken. Vooralsnog is het iets wat niet verder komt dan de oefenruimte en op Surinaamse feesten, hier (bijvoorbeeld op het Kwakoe-zomerfestival in de Amsterdamse wijk Bijlmermeer), maar ook in Suriname zelf. Bands als Explosion, Spiet Faja, La Rouge en het daarvan afgesplitste La Caz brengen cd's uit, maar doorgaans in eigen beheer en slechts lokaal verkrijgbaar.

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

a
 
b
 
s
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer