Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

meidengroepen

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

boybands
kinderpop
MOR
pop
producers
tieneridolen

Uitgelicht

Exposure

Geschiedenis

Vrolijke hitmuziek, gemaakt door mooie vrouwen. De bands zijn meestal door handige producers bij elkaar gezocht die ook voor de muziek verantwoordelijk zijn. In Nederland is vooral in de jaren zeventig en tachtig een aantal meidengroep zeer populair, zoals Luv', The Dolly Dots, Babe en Centerfold.
Lees meer...

Exposure

Exposure is een MOR-formatie met o.a. zangeres Liane Hoogeveen (ex-Shift) in de gelederen. De groep heeft in 1996 een hit met de single Teddybear. Het trio is te zien bij de o.a. de televisieprogramma's TROS Zomertoer en TMF. Exposure treedt ook op in het buitenland: Thailand (S.O.S. Kinderdorpen), Denemarken, Duitsland, ... Lees meer...

Belangrijke acts

Babe
Dolly Dots
Luv'
Mai Tai

Geschiedenis van Meidengroepen

Vrolijke hitmuziek, gemaakt door mooie vrouwen. De bands zijn meestal door handige producers bij elkaar gezocht die ook voor de muziek verantwoordelijk zijn. In Nederland is vooral in de jaren zeventig en tachtig een aantal meidengroep zeer populair, zoals Luv', The Dolly Dots, Babe en Centerfold.

Met een beetje fantasie mag het zangkoor Sweet Sixteen uit de jaren vijftig de eerste echte Hollandse meidengroep genoemd worden. Sweet Sixteen, met oud-journaallezeres Henny Stoel in de gelederen, maakt brave liedjes die de goedkeuring van het oudere volksdeel van ons land kan wegdragen en scoort een enorme hit met Peter. Elders in de wereld is het genre dan al een stap verder. De door de Amerikaanse producer Phil Spector geformeerde meidengroepen scoren hit na hit. Motown Records doet halverwege de jaren zestig uitstekende zaken met o.a. The Supremes. Nederland volgt pas eind jaren zestig met het trio Hearts Of Soul. De drie zusjes Maassen schoppen het redelijk ver. Op het Eurovisie Songfestival van 1970 in Amsterdam worden ze zevende met Waterman. Midden jaren zeventig ziet een aantal handige producers brood in het oprichten en beheren van meidengroepen. Hans van Hemert laat zich inspireren door het Duitse Silver Convention, een speeltje van zijn collega Frank Farian, en stampt samen met Piet Souer Luv´ uit de grond. Mede dankzij de TV-serie Waldolala van Wim T. Schippers wordt Luv´ een mega-succes. De drie meiden scoren hit na hit, ook internationaal. Geïnspireerd door het succes van Luv´ lanceren meer producers een meidengroep. Richard Dubois en Peter van Asten komen met de Dolly Dots het verst. Van het vrolijke zestal hebben alleen Esther Oosterbeek en Angela Groothuizen zangervaring. Toch scoren ook de Dolly Dots hits bij de vleet en wordt er rond de groep ook nog eens een onderhoudende, maar geflopte, speelfilm gemaakt. Peter Koelewijn ziet zijn Babe, met Marga Bult als onbetwiste blikvanger, eveneens aardig scoren. Andere succesvolle acts zijn Doris D. and the Pins, Frizzle Sizzle en Centerfold. Publiek geheim is dat de vocale kwaliteiten van veel van deze meidengroepen niet zo hoog zijn. Dat zijn ze wel bij Mai Tai, dat met het door Fluitsma & Van Tijn geschreven en geproduceerde Am I Losing You Forever en History grote internationale hits scoort.

Sweet Sixteen Hearts Of Soul Luv' Dolly Dots Babe Doris D. & The Pins Frizzle Sizzle Centerfold Mai Tai Hans van Hemert Fluitsma & Van Tijn

Eind jaren tachtig lijkt de rage voorbij, maar met de opkomst van The Spice Girls, midden jaren negentig, durven producers het weer aan geld en tijd te steken in meidengroepen. WOW is een bedenksel van de broers Bolland. De muziek en het uiterlijk zijn geïnspireerd op jongeren. Met een mix van R&B en eurodisco weet WOW het toch nog een jaar of vier vol te houden.

WOW! (2) Bolland & Bolland

 

g
 
k

KUS

 
o
 
r
 
w
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer