Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

merengue

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

Antillen
latin
salsa
zouk

Uitgelicht

Geschiedenis

Dansmuziek van de Dominicaanse Republiek. In het oorspronkelijke idioom leidt een accordeon en volgen een staande bas, een guayo (metalen schraper) en tambora's (tweezijdig bespeelbare drum). Tegenwoordig is er ook plaats voor elektrische instrumenten en een, doorgaans door salsa beïnvloede, blazersectie.
Lees meer...

Trafassi

Trafassi is het Surinaamse woord voor 'anders' of 'ommekeer'. De bedoeling van de band is om de Nederlandse showbizz een tropische, Caribische dimensie te geven. Zij doen dit met een gevarieerd repertoire van Surinaams, Antilliaans en Nederlands met (vaak covers) van merengue, kaseko, salsa, zouk, dancehall en andere Latijns-Amerikaanse ritmes. Lees meer...

Belangrijke acts

Grupo Melao

Geschiedenis van Merengue

Dansmuziek van de Dominicaanse Republiek. In het oorspronkelijke idioom leidt een accordeon en volgen een staande bas, een guayo (metalen schraper) en tambora's (tweezijdig bespeelbare drum). Tegenwoordig is er ook plaats voor elektrische instrumenten en een, doorgaans door salsa beïnvloede, blazersectie.

De Dominicaanse Republiek deelt samen met Haïti het eiland Hispaniola. Het verhaal gaat dat de merengue ontstaan is vlak na de Dominicaanse revolutie tegen Haïti (toen nog Frans St. Dominique), aan het begin van de negentiende eeuw. Een 'Haïtiaanse' soldaat verliet zijn post waardoor de Dominicanen een strategisch belangrijke slag konden winnen. Om hun vijand dit in te peperen werd er een kluchtig liedje over geschreven; de merengue was geboren. Omdat, zoals in alle Caribische gebieden, ook de bewoners van Haïti en de Dominicaanse Republiek afstammen van Afrikanen die, in de tijd van het kolonialisme, als slaaf naar Amerika verscheept zijn, kent hun muziek een typisch Afrikaanse ritmiek. Opmerkelijk is dat, hoewel de merengue juist ontstaat om cultureel mee af te zetten, deze dansbare volksmuziek toch verdacht veel overeenkomsten heeft met die van het buurland: de mereng. Na de slaventijd bouwt de Dominicaanse Republiek in de loop van de negentiende eeuw goede handelsrelaties op met Duitsland. Via dit land maakt de accordeon zijn intrede in de muziek en is de daadwerkelijk eigen merengue geboren. In de loop der tijd wordt de bezetting van merengueorkesten uitgebreid met piano en blazers. Vanaf de jaren zeventig en tachtig van de twintigste eeuw is het toelaten van andere stijlen als salsa, compa, zouk en reggae, maar ook pop als rap en house een feit. Dit gebeurt in de Dominicaanse Republiek zelf, maar ook op plaatsen waar veel Dominicaanse emigranten leven, met name in New York. In Nederland zijn traditionele merengueorkesten zeldzaam en veelal opererend aan de marge. Een act als Grupo Melao, onder leiding van de uit Dominicaanse Republiek overgewaaide Roberto Cuello, moet zijn cd's vol spetterende merengue in eigen beheer uitbrengen. Wel hebben acts als Dutch Rhythm Steel & Show Band, Doblé P, Orquesta Pegasaya en Trafassi, die een heel scala aan Caribische muziek spelen ook wat merengue in het repertoire.

Dutch Rhythm Steel & Show Band Orquesta Pegasaya Trafassi Grupo Melao Doblé P

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

t
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer