Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

nu metal

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

black metal
crossoverrock
deathmetal
doommetal
emo
grunge
metal
rap

Uitgelicht

Dimension Seven

Geschiedenis

Term afgeleid van 'new metal'. Genrebenaming voor bands die vanaf het midden van de jaren negentig naam maken met een mix van metal, rap, dance en emo.
Lees meer...

Dimension Seven

Arnhemse formatie die in korte tijd een geduchte live-reputatie opbouwt met een energieke mix van heavy metal, crossover en groovecore en met het debuutalbum 10 Ways To Hate de aandacht op zich weet te vestigen. Lees meer...

Belangrijke acts

Dimension Seven
Dreadlock Pussy

Geschiedenis van Nu Metal

Term afgeleid van 'new metal'. Genrebenaming voor bands die vanaf het midden van de jaren negentig naam maken met een mix van metal, rap, dance en emo.

Amerikaanse bands als Korn en Deftones zijn de eerste bands die midden jaren negentig enorme verkoopaantallen halen met een mix van metal, hiphop, rap, dance en emo. De opgefokte, bijzonder dynamische muziek is voorzien van een dramatische tekstuele boodschap die vaak wordt uitgedragen door een gekweld ogend frontman. Met name bij de tienerjeugd blijkt de muziek enorm populair. Grunge heeft op dat moment de grootste piek gehad en een hip voorkomen is ineens weer erg belangrijk. De term 'nu-metal' (afgeleid van new metal) is geboren en de modieuze trent bindt een miljoenenpubliek aan zich. Bands schieten als paddestoelen uit de grond waarvan Alien Ant Farm, Linkin Park, Limp Bizkit, Papa Roach en P.O.D. het meest succesvol zijn. Acts als System Of A Down, Marilyn Manson en Slipnot geven een eigen draai aan het genre door de muziek van een macaber, anarchistisch tintje te voorzien. Ze definiëren daarmee een variant die als 'spooky core' door het leven gaat. Wat opvalt is dat binnen de nieuwe metal geen rol van betekenis meer is voor de doorgaans zo traditionele gitaarsolo. Een heel prominente rol is daarentegen weggelegd voor het ritmisch aspect, de groove, en daarnaast wordt er regelmatig geflirt met elektronica. Door nu metal en spooky core wordt metal bij een miljoenenpubliek geintroduceerd, en vooroordelen die decennia lang bestonden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Metal wordt haast gemeengoed, dit tot afschuw van vele die-hard metalfans die zich demonstratief tegen de nieuwe genres keren.

Ook in Nederland blijft niet achter bij de hype want eind jaren negentig dient zich een nieuwe lichting bands aan met Dreadlock Pussy en Dimension Seven als vaandeldragers. Beide bands brengen twee sterke, internationaal concurrerende platen uit, maar het succes blijft, waarschijnlijk tengevolge van het grote aanbod, beperkt tot de eigen landgrenzen. Dreadlock Pussy klinkt als een kruising tussen Korn en Deftones en vertegenwoordigt de nu metal, terwijl Dimension Seven beduidend zwartgalliger en zwaarder klinkt en onder de spooky core vlag opereert. Andere namen zijn o.a. Van Katoen en Textures, al lijkt anno 2005 de nu metal opleving over zijn hoogtepunt heen en is het wachten op de nieuwste trend in het eens zo integere metalland.

Dreadlock Pussy Dimension Seven Smogus VanKatoen Textures

 

k
 
l
 
v
 
w
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer