Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

nu soul

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

funk
gospel
R&B
soul

Uitgelicht

Giovanca

Geschiedenis

Oftewel new classic soul. Eind jaren negentig geïntroduceerde genrebenaming voor muziek van jonge soulartiesten, die een authentieke benadering voorstaan. Staat in tegenstelling tot het verwante r&b, waarin juist moderne productietechnieken centraal staan.
Lees meer...

Giovanca

Giovanca Desire Ostiana is zangeres, model, presentatrice en actrice. Haar debuutalbum Subway Silence (2008) wordt geproduceerd door Benny Sings en bevat veelzijdige hiphop en nu soul. Lees meer...

Belangrijke acts

Rose
Tasha's World

Belangrijke albums

Tasha's World van Tasha's World
Trust van Rose

Geschiedenis van Nu Soul

Oftewel new classic soul. Eind jaren negentig geïntroduceerde genrebenaming voor muziek van jonge soulartiesten, die een authentieke benadering voorstaan. Staat in tegenstelling tot het verwante r&b, waarin juist moderne productietechnieken centraal staan.

Soul ontstaat in de vroege jaren zestig in de Verenigde Staten, met het steeds meer verstedelijken en commercieel worden van de muziekstijl rhythm en blues (R&B). Binnen het genre ontwikkelen zich verschillende substijlen, die specifiek zijn voor een bepaalde stad. In grote, drukke steden als New York, Philadelphia en Chicago richt de muziek zich meer op de vocalen en een gladde productie. In Detroit ontstaat een popvariant, waarin ook elementen van de gospel en rock-'n'-roll terug te vinden zijn. In het zuiden van de Verenigde Staten groeit een rauwe variant die syncoperende ritmes, rauwe zangstemmen en luidde blazerpartijen bevat. Welke vorm van soul het ook betreft, de muziek is altijd een zwarte aangelegenheid; ofschoon er wel een vrij groot blank publiek voor bestaat. Eind jaren zestig splitst de soul zich in twee richtingen. Aan de ene zijde van het spectrum gaat het er steeds harder, ruiger en energieker aan toe, wat resulteert in de funk. Aan de andere zijde de zachtere en zoetere variant, die uiteindelijk uitmondt in disco.

In de jaren negentig verwerken jonge zwarte soulartiesten steeds meer elektronica in hun muziek. Beats en samples leiden tot muziek die het midden houdt tussen het melodieuze van jaren zestig en zeventig en de funky ritmiek van hiphop en rap. Deze muziek wordt new jack swing genoemd. Daaruit ontstaat r&b: moderne zwarte dansmuziek, met een stevige voet in het verleden, waarin gezongen en/of gerapt wordt en de muziek deels elektronisch en deels via conventionele instrumenten gemaakt wordt. In essentie dus de zwarte muziek uit de jaren zestig helemaal opgefrist en sprankelend gemaakt met moderne technieken en inzichten. Belangrijk kenmerk is de technisch geavanceerde, warme en weldadige productie van de muziek. Veel r&b-acts zijn voor hun geluid volledig afhankelijk van een producerteam. Deze beweging roept ook weer een tegenbeweging op. Artiesten met zo min mogelijk moderniteiten in hun muziek, worden ook wel nu soul (of new classic soul) genoemd. Het is muziek die sterk in de traditie van de soul uit de jaren zestig geworteld is, maar die qua geest in het nu staat, die de lef, kennis en frisheid heeft van het nu ademt. Bekende namen zijn Jill Scott, Angie Stone, Alicia Keys, Erykah Badu, Maxwell en D'Angelo.

Veelal geïnspireerd door deze artiesten wordt het genre ook in Nederland opgepikt. Een van de bekendste nu soul-zangeressen in Nederland is de Rotterdamse Natasha Slagtand die onder de naam Tasha's World optreedt en albums maakt. Een andere naam is Rose Stigter, ook een Rotterdamse, die onder de naam Rose naam maakt.

Tasha's World Rose

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

g
 
r
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer