Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

palingpop

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

amusementsmuziek
MOR
Nederbiet
pop
sixties

Uitgelicht

Tamara Tol in 2012

Geschiedenis

Pop uit het vissersdorp Volendam met een typisch eigen sound, te herkennen aan harmonieuze (samen)zang en een makkelijk in het gehoor liggende melodielijn. Dat alles verpakt in een mengeling van country en zuid-Europese volksmuziek, met soms ietwat bombastische orkestrale arrangementen.
Lees meer...

Tamara Tol

De Volendamse zangeres Tamara Tol wordt ontdekt door Jan Keizer, Jack Veerman en Jan Tuijp van BZN. Ze maakt korte tijd deel uit van het duo Ben & Tamara voordat ze in 1996 solo platen uitbrengt en in het land optreedt. In 2007 verschijnt het album Zeg 't Met Bloemen ... Lees meer...

Belangrijke acts

BZN
George Baker
The Cats

Geschiedenis van Palingpop

Pop uit het vissersdorp Volendam met een typisch eigen sound, te herkennen aan harmonieuze (samen)zang en een makkelijk in het gehoor liggende melodielijn. Dat alles verpakt in een mengeling van country en zuid-Europese volksmuziek, met soms ietwat bombastische orkestrale arrangementen.

Als de Nederbiet rond 1966 op haar hoogtepunt is in ons land, begint een Volendamse band voorzichtig naam te maken. The Cats scoren hun eerste top 20 hit, What A Crazy Life. Twee jaar en vijf singles later heeft de groep haar eerste nummer 1-notering te pakken, Lea. Veronica-dj Joost den Draaijer (Willem van Kooten) heeft dan de term Palingpop al geïntroduceerd. In de muziekscene van de late jaren zestig zijn The Cats vreemde eenden in de bijt. Ze maken geen protestsongs, experimenteren nauwelijks, en hun muziek valt in de smaak bij zowel jongeren als ouden van dagen. Provo, The Summer Of Love, het studentenoproer en de hippie happenings; het is allemaal niet besteed aan de Volendammers. Die maken gewoon pakkende liedjes over liefdesverdriet of andere dingen van alledag. In het kielzog van The Cats doen veel bands uit Volendam en omstreken een poging beroemd te worden. Maar acts als Jen Rog, Left Side en Canyon komen niet erg ver, hoewel het wel decennia lang veel optredende bands zijn. Hans Bouwens - hoewel afkomstig uit Hoorn - bereikt met zijn George Baker Selection wel eeuwige roem met zijn palingsound, zelfs in Japan en Amerika. Tot tweemaal toe ziet hij een liedje uitgroeien tot wereldhit: Little Green Bag en Una Paloma Blanca.

The Cats Jen Rog Left Side Canyon George Baker

In het midden van de jaren zeventig is er eindelijk ook succes op grote schaal voor BZN. De band, tegelijkertijd begonnen met The Cats en jarenlang actief als hardrockband, scoort een dikke nummer 1-hit met een Franstalig meedeinnummer. Het blijkt de eerste van een schier oneindige reeks hits, allemaal gemaakt volgens hetzelfde procédé. De groep is de meest succesvolle Nederlandse act ooit. Hoewel de palingpop in de jaren negentig terrein verliest, blijven de Volendammers toch een voorname rol spelen in de Nederlandse populaire muziek. Jan(tje) Smit en sinds enige tijd Nick & Simon zijn de laatste sensaties uit het Noord-Hollandse vissersdorp.

BZN Jan Smit Nick & Simon

 

0

3js

 
c
 
l
 
m
 
n
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer