Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

popdichters

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

Nederlandstalig
pop/rock

Uitgelicht

JAFT bij een optreden in Theater De Kom , Nieuwegein (bron: officiële website)

Geschiedenis

Dichters die op het podium hun voordracht van poëzie koppelen aan popmuziek.
Lees meer...

JAFT

JAFT is een band uit Nieuwegein rondom dichter Frans de Birk. Zijn poëzie wordt muzikaal omlijst door Jan Lammers (piano), Alfred van der Linden (gitaar) en Arie Gresnigt (zang). Bij hun voorstellingen doen ook gastmuzikanten mee zoals zangeres Rini Kleijn (I've Got The Bullets) en saxofonist Rob Kruger. In 2003 ... Lees meer...

Geschiedenis van Popdichters

Dichters die op het podium hun voordracht van poëzie koppelen aan popmuziek.

Met de komst van de boekdrukkunst en de leerplicht tot lezen, komt de urgentie van het voorgedragen woord langzaam te vervallen. Niet langer zijn verhalenvertellers de vrijwel enige hoeders van sagen, gebeurtenissen en verzinsels. Over de dichtkunst, de poëzie, ontstaat in de negentiende eeuw de opvatting dat die geen ruimte laat voor het voordragen. Poëzie moet in stilte en door het individu worden ervaren. Pas midden jaren zestig komt hierin weer verandering als Simon Vinkenoog, naar Engels voorbeeld, 25 dichters in een afgeladen Carré hun werk laat voordragen. Sindsdien kunnen twee soorten optredens worden onderscheiden: lezingen en performances. De lezingen worden verzorgd door die dichters, die onderdeel zijn van de literaire traditie. De performers laten zich popdichters noemen, en koppelen hun voordracht van poëzie aan popmuziek. Liefhebbers van de eerste groep, vinden het werk van de popdichters doorgaans maar weinig voorstellen, meer vorm dan inhoud.

De eerste Nederlandse dichter die vooral als podiumdichter naar buiten treedt is Johnny the Selfkicker. Een selfkick is 'het voor honderd procent naar buiten brengen van waanzin, hysterie, woede, neurose, frustraties.' Sinds 1960 vermaakt Johnny niet alleen vrienden en bekenden te pas en te onpas met zijn opgewonden dadaïstische woordacrobatiek, maar treedt hij ook op met zijn Electric Acts in de Gelderse Jazz Sociëteit. Zijn optredens zijn pure performances, die alleen lijfelijk of via film- of geluidsfragmenten zijn te ervaren. Van Doorn maakte twee lp's en treedt jarenlang op, met name op popfestivals en in jongerencentra. Na een korte, maar heftige periode als Selfkicker is hij later vooral actief als journalist, schrijver van korte verhalen, voordrachtskunstenaar en acteur in theater en op tv (Herenleed).

Johnny The Selfkicker

Rotterdammer Jules Deelder schrijft al op elfjarige leeftijd zijn eerste gedicht en debuteert op zijn achttiende in het Algemeen Handelsblad. In 1963 richt hij het Nieuw Vormgevend Gezelschap op en organiseert hij diverse jazz & poetry-happenings, met onderdelen als het voorlezen van gedichten, een spastisch ballet en een muziekstuk voor slagroomklopper, knerpdoos en een open- en dichtslaand boek op het programma. Deelder speelt zich in 1966 danig in de kijker door op uitnodiging van Simon Vinkenoog deel te nemen aan de manifestatie Poëzie in Carré, waar hij uit eigen werk voordraagt. Deelders werk kenmerkt zich door korte zakelijke zinnetjes, doorspekt met Engelse woorden en uitdrukkingen afkomstig uit de wereld van de pop en de underground. Met zijn op de snelheid en het volume van de popmuziek geïnspireerde podiumpresentatie sluit Deelder aan bij de in Engeland populaire punkdichter John Cooper Clarke en de politiek correcte reggaedichters Benjamin Zephaniah en Linton Kwesie Johnson. Hij laat zich graag bijstaan door een jazzcombo. Zijn handelsmerken zijn verder een stijlvol gangsterpak, strak achterovergekamd haar, een ziekenfondsbrilletje en een minuscuul sikje onder de onderlip. Vanaf de jaren zeventig zal hij diverse poëziebundels en romans uitgeven, tv-programma's presenteren en tekeningen van Herman Brood van tekst voorzien. Met Brood en Bart Chabot doet hij ook theatertournees.

Jules Deelder

De Haagse Bart Chabot beklimt in 1978, geïnspireerd door de punk en gestimuleerd door zijn vriend Herman Brood - die dan een relatie heeft met de dochter van Chabots hospita - het podium en wordt vermaard om hoe hij op onnavolgbare wijze zijn gedichten als een spervuur de zaal in slingert. In 1979 debuteert hij met de poëziebundel Als U Zo Gaat Beginnen. Twee jaar later brengt hij een single uit; een samenwerking met Robert-Jan Stips. Het nummer behoort bij de bundel Popcorn en moet onderstrepen dat Chabot deel uitmaakt van de rock 'n roll en niet van de literaire wereld. Zijn gedichten publiceert hij ook meestal samen met de fotografie van Anton Corbijn. In de jaren tachtig zal Chabot uitgroeien tot een bekende naam, via columns voor radio, televisie en tijdschriften, korte verhalen, reisverhalen en interviews. Hij doet ook theatertournees met Remco Campert, Jan Mulder en Maarten Spanjer. Samen met o.a. Robert-Jan Stips richt hij de Geheelonthouders op. Het meest beroemd is hij echter voor zijn cyclus biografische boeken over mentor Herman Brood.

Bart Chabot De Geheelontkenners

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

p
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer