Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

punk

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

alternative
garagerock
grunge
hardcore
indie
new wave
noise
oi!
poppunk
pretpunk
psychobilly
pubrock
rock
skatepunk
straight edge
underground

Uitgelicht

The Mighty Jackals in 2000

Geschiedenis

Energieke muziekstroming die ontstaat als tegenreactie op de ingeslapen popmuziek uit de jaren zeventig. Simpele, doch energieke gitaarmuziek met teksten die een sociaal bewustzijn verraden.
Lees meer...

The Mighty Jackals

The Mighty Jackals is pretfolkgroep uit Utrecht, in 1986 beginnend als driemansband met invloeden uit country, rockabilly en punk. Vanaf 1987 is de band een kwartet bestaand uit zanger Jerry Goossens, gitarist Bas Knip, drummer Jeroen Brandligt en bassist Tjerk Mol. Hun eerste single is Heartbreak Rodeo in september 1987. Lees meer...

Geschiedenis van Punk

Energieke muziekstroming die ontstaat als tegenreactie op de ingeslapen popmuziek uit de jaren zeventig. Simpele, doch energieke gitaarmuziek met teksten die een sociaal bewustzijn verraden.

In het midden van de jaren zeventig is de popmuziek behoorlijk ingeslapen. De bloemenkinderen en wereldverbeteraars van weleer zijn gearriveerde muzikanten geworden. Dat uit zich voornamelijk in decadentie en vervreemding van de fans. Jonge musici proberen op allerlei manieren een nieuwe weg in te slaan. Hun grote voedingsbron is sociale en economische onvrede. In Amerika is New York een van de broeinesten van de vroege punk. De club CBGB´s is de vrijplaats waar bands als The Ramones, The New York Dolls en Televison groot kunnen worden. Zij laten zich vooral inspireren door de garagerock uit de jaren zestig. Die stroming is in Engeland ook de basis voor een nieuwe muziekbeweging. In de grote industriesteden is de sociale onvrede velen malen groter dan in Amerika. Daarnaast zijn de jonge muzikanten zich vooral bewust van hun arbeidersklasse. Dat maakt de Britse punk tot een echt maatschappelijk verschijnsel, waarvan muziek slechts een onderdeel vormt en het omverschoppen van heilige huisjes een must is. Vooral The Sex Pistols zetten Groot-Brittannië behoorlijk op z´n kop. Op muzikaal gebeid zijn The Buzzcocks de meest toonaangevende act.

In Nederland manifesteert de punkbeweging zich pas echt tijdens de Nieuwmarktrellen in Amsterdam. Krakers, schrijvers, kunstenaars, jonge politici en muzikanten vinden elkaar tijdens het verzet tegen de aanleg van de metro in de hoofdstad. The Ex komt voort uit de kraakbeweging en onderscheidt zich gedurende haar lange bestaan vooral door een sterk maatschappelijk bewustzijn. De band neemt stelling tegen de woningnood, de komst van de Olympische Spelen naar Amsterdam en komt op voor onderdrukte volken. In Hazerswoude is Tim Mullens dan al een tijdje bezig met zijn Ivy Green. Die band groeit aan het eind van de jaren zeventig uit tot het boegbeeld van de Nederlandse punkscene. De band verwerft, net als B.G.K, internationale faam; in de jaren negentig wordt materiaal van deze groepen in Amerika uitgebracht. In steden als Nijmegen, Arnhem en Utrecht ontstaan er grote alternatieve scenes, met hun eigen podia, media en zelfs politieke groeperingen. De 'do-it-yourself'-cultuur is ook in ons land een feit. Van de commercie moeten de punkers niet veel hebben. Platen worden in eigen beheer uitgebracht, vaak op cassette, en bij optredens verkocht. Zo wordt de officiële handel buitenspel gezet. Want het wantrouwen blijft groot. Zo schrijft The Ex op de hoes van de LP Too Many Cowboys: 'betaal niet meer dan F17.50', en 'LET OP! DIT DUBBEL-ALBUM BEVAT TEVENS EEN KRANT, EEN TEKSTVEL EN EEN GRATIS 7" FLEXI-DISC DIE NIET APART VERKOCHT BEHOREN TE WORDEN.'

The Ex B.G.K. Ivy Green

In de jaren tachtig groeit punk, maar dat gebeurt vooral onder invloed van de vele jeugdhonken en popcollectieven die uit de grond gestampt worden om de jeugd van de straat te houden. Het Utrechtse Braak krijgt zelfs 4.000 gulden subsidie om een nummer te schrijven. Punk heeft een plekje in de samenleving gekregen; tijd voor veel punkers van het eerste uur om de grenzen te verleggen. The Tits gaan over in de cultband Minny Pops en ook de Tröckener Kecks zeggen punk vaarwel. De band groeit uit tot een van de beste Nederlandstalige rockacts. Enkele punkklassiekers (Donker Om Je Heen van Braak en Je Loog tegen Mij - ook bekend als Terug van Troje - van Door Mekaar) worden tot hits verbasterd door middle of the road-artiesten als Drukwerk en André Hazes. Daarmee komt een definitief einde aan eerste twee punkgolven in ons land.

Braak Tits Tröckener Kecks Door Mekaar Minny Pops

Punk Is Dead, maar toch blijft het broeien. Aan het eind van de jaren tachtig doet punk zijn herintrede met als voorbode de Groningse Boegies. Ze breken in 1986 onverwachts door met het nummer Mèh!. Een paar jaar later doen de Limburgse De Heideroosjes van zich spreken. Als in 1994 de jeugd het heeft gehad met de grungerage uit Amerika, breken opeens bands als The Offspring en Green Day door, bands die al jaren aan de weg timmeren en binnen no time een fortuin vergaren. In het kielzog van die bands oogsten Human Alert en Brezhnev, bands die ook al jaren bezig zijn, eindelijk succes. Internationaal doet Travoltas van zich spreken, vooral in Scandinavië. The Apers en Undeclinable behoren tot een nieuwe lichting punkbands, waarmee Nederland voorlopig weer even vooruit kan.

Boegies Heideroosjes Human Alert Brezhnev Travoltas

 

z
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer