Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

sessiemuzikanten

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

overige
producers

Uitgelicht

Daniëlle Mulder

Geschiedenis

Een muzikant die niet tot een vaste bandbezetting behoort maar zich laat inhuren door bands, producers of soloartiesten, om partijen in te spelen op platen en/of mee te gaan op tournee. Een sessiemuzikant werkt samen met uiteenlopende artiesten, maar beweegt zich doorgaans wel in één genre of aan elkaar verwante genres.
Lees meer...

Daniëlle Mulder

Daniëlle Mulder richt tijdens haar studie aan het conservatorium het zangduo Indigo op. Later gaat ze zingen als achtergrondzangeres bij René Froger. Lees meer...

Geschiedenis van Sessiemuzikanten

Een muzikant die niet tot een vaste bandbezetting behoort maar zich laat inhuren door bands, producers of soloartiesten, om partijen in te spelen op platen en/of mee te gaan op tournee. Een sessiemuzikant werkt samen met uiteenlopende artiesten, maar beweegt zich doorgaans wel in één genre of aan elkaar verwante genres.

Een belangrijk aspect van popmuziek is dat het een gezicht heeft. Commercieel succes hangt in belangrijke mate van imago af. Bands en artiesten laten zich ter herkenning bewust fotograferen, voor op hun platenhoezen en/of posters. Ook bij interviews in bladen staan markante foto's. De popster is een visueel icoon. Een popband bestaat ook uit vaste personen. Als een band een andere bassist neemt, dient dit aan de fans en pers duidelijk gemaakt te worden, om verwarring te voorkomen. Het gezicht van een bandlid wordt ook geassocieerd met de band. 'Kijk, daar heb je de drummer van Groep X.' Er zijn echter ook muzikanten die nergens bij horen. Deze zogenaamde sessiemuzikanten laten zich inhuren. Dat kan door grote, commercieel doorgebroken bands zijn, die zelf uit een vast aantal personen bestaan, maar live op het podium gebruik maken van extra muzikanten. Dat kan ook door soloartiesten, die geen vaste band hebben en voor zowel hun live-shows als de muziek op hun platen aangewezen zijn op ingehuurde krachten.

Sessiemuzikanten worden doorgaans niet om hun 'gezicht' uitgekozen, maar om hun kwaliteiten als muzikant. Ze behoren qua instrumentbeheersing doorgaans tot het meest virtuoze dat de popmuziek te bieden heeft. In de popbladen krijgen ze geen aandacht, maar in de vakliteratuur voor muzikanten duiken ze zeer geregeld op en zijn het gevierde namen. Sessiemuzikanten kunnen samenwerken met uiteenlopende artiesten, maar bewegen zich doorgaans wel in één bepaald genre of in aan elkaar verwante genres. Het sessiemuzikantschap kan een tijdelijke bezigheid zijn, een manier om geld te verdienen, vlak na het uiteen vallen van een eigen band of juist vlak voor de oprichting van een nieuwe. De meeste Nederlandse sessiemuzikanten zijn specialisten die al jaren op deze manier in hun onderhoud voorzien.

Gerenommeerde sessiemuzikanten in Nederland zijn:
Allard Buwalda
Angelo van den Burgh
Arnold van Dongen
Bert Meulendijk
David de Marez Oyens
Eddy Conard
Edwin Schimscheimer
Eric Coenen
Ferry van Leeuwen
Frank van Essen
Frans Poptie
Giovanni Caminita
Haarlemmer Horns
Hans Eijkenaar
Hans Hollestelle
Hans van Lier
Harry de Groot
Henk Pool
Jack Pisters
Jan de Hont
Jan Hendriks
Jan Tekstra
Jel Jongen
Jeroen Rietbergen
Jeroen van Iterson
Jochem Fluitsma
Jody Pijper
Johan Jansen
Leendert Haaksma
Leon Klaasse
Lex Bolderdijk
Linda Snoeij
Lisa Boray
Maarten Veldhuis
Manuel Hugas
Marcel Schimscheimer
Marcel Seriersie
Michel van Schie
Nico Van Der Linden
Patrick Votrian
Paul Jan Bakker
Peter Wassenaar
Piet Souer
Pieter Tiehuis
Rob ten Bokum
Rob Winter
Robin van Vliet
Roel Spanjer
Ruud Breuls
Satindra Kalpoe
Silvano Matadin
Sven Figee
Tessa Boomkamp
Tom Barlage
Tom Klein
Ton Dijkman
Wiboud Burkens
Wilbrand Meischke
Will Maas
Zapp kwartet

Ton Dijkman Tessa Boomkamp Ferry van Leeuwen Piet Souer Johan Jansen Michel van Schie Hans Eijkenaar Jack Pisters Silvano Matadin Paul Jan Bakker Sven Figee Robin van Vliet Satindra Kalpoe Hans van Lier Angelo van den Burg David de Marez Oyens Eddie Conard Edwin Schimscheimer Frans Poptie Giovanni Caminita Harry de Groot Jeroen Rietbergen Leendert Haaksma Lex Bolderdijk Linda Snoeij Maarten Veldhuis Manuel Hugas Nico van der Linden Peter Wassenaar Rob ten Bokum Rob Winter Wiboud Burkens Frank van Essen Henk Pool Tom Klein Will Maas Jan Tekstra Wilbrand Meischke Leon Klaasse Jan Hendriks Lisa Boray Jody Pijper Peter Tiehuis Eric Coenen Jochem Fluitsma Zapp 4 Hans van den Hurk Marcel Schimscheimer Arnold van Dongen Bert Meulendijk Patrick Votrian Jel Jongen Jan De Hont Tom Barlage Hans Hollestelle

 

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer