Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

soca

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

calypso
latin

Uitgelicht

P.I Man & Memre Buku

Geschiedenis

Soca, een afkorting van Soul of Calypso, is een begin jaren zeventig ontstane moderne variant van calypso, de muziek van het eiland Trinidad, die erg naar de Amerikaanse soul, disco en funk hangt.
Lees meer...

P.I Man & Memre Buku

Kleurrijke Amsterdamse bigband onder leiding van de oorspronkelijk Surinaamse zanger/percussionist P.I Man. De groep pioniert in Nederland met een mix van Afro-Caribische muziek als reggae, kaseko, calypso en afrobeat, funk en jazz. Lees meer...

Belangrijke acts

Soca Boys

Belangrijke albums

The Album van Soca Boys

Geschiedenis van Soca

Soca, een afkorting van Soul of Calypso, is een begin jaren zeventig ontstane moderne variant van calypso, de muziek van het eiland Trinidad, die erg naar de Amerikaanse soul, disco en funk hangt.

Het Caribische Trinidad heeft een aparte koloniale geschiedenis. Het eiland is tussen de zestiende en negentiende eeuw overgegaan van Spaanse handen in Engelse, terwijl in de tussentijd veel Franse kolonisten en hun Afrikaanse slaven van nabijgelegen eilanden, waarover Frankrijk de zeggenschap was kwijtgeraakt, op Trinidad hun heil komen zoeken. Dat vindt zijn weerslag op de muziek van het eiland. De calypso bevat elementen van de muziek van de Europese kolonisten (Frans, Spaans én Engels), Afrikaanse ritmes en melodiepatronen en, het meest kenmerkend, de zogenaamde gayap. Dit is een soloroep-en-koor-antwoord-vorm die groepen slaven onderling als freeform wedstrijd gebruiken als tijdverdrijf tijdens hun monotone werkzaamheden. De calypso wordt dé volksmuziek en raakt onlosmakelijk verbonden met het carnaval (afgeleid van een feestelijke en Katholieke maskeradetraditie die de Fransen hadden meegebracht). In die vrije atmosfeer ontwikkelen de teksten zich tot satirische doch niet-malse politieke en sociale kritiek. Zo ontstaat, als het Amerikaanse leger tijden de tweede wereldoorlog Trinidad als uitvalsbasis kiest, het spottende lied Rum And Coca-Cola. Uiteindelijk pakt het toch anders uit. De Amerikaanse Andrews Sisters 'pikken' het liedje en maken er een grote hit van en de calypso wordt een lucratief muziekgenret, met als grootste ster Harry Belafonte. Als begin 1970 de disco en funk populair worden op de Amerikaanse dansvloeren en dus ook daarmee grof geld te verdienen valt, begint de koppeling van calypso aan drumcomputers en stuwende funkbassen. Een van de eerste platen binnen deze moderne variant van het genre draagt de titel Soul of Calypso en het daarvan afgeleide soca wordt al snel als genrenaam gehanteerd. Met het toenemen van de techniek ontwikkelt het genre zich tot een complexe, doordachte vorm van puur op de dansvloer gerichte muziek. Teksten met een boodschap spelen er amper een rol bij.

In Nederland is soca vooral populair binnen de Antilliaanse gemeenschap. Feestbands spelen doorgaans ook een aantal socanummers. In 1998 scoort de groep The Soca Boys & Van B King een nummer één hit met Follow The Leader, een combinatie van hiphop en een eigentijds socaritme. Een zomer lang doet heel Nederland het bijbehorende dansje. De opvolger Bumpin' Keep On Bumpin' haalt nog wel de hitparade, maar nadien wordt van The Soca Boys noch van Van B King nog iets vernomen.

Soca Boys

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

t
 
v
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer