Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

steelbands

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

calypso
carnaval
latin
percussie

Uitgelicht

Dutch Rhythm Steel & Show Band

Geschiedenis

Ensembles die muziek maken op stalen drums, vervaardigd uit oude olievaten. Deze traditie is afkomstig van het Caribische eiland Trinidad.
Lees meer...

Dutch Rhythm Steel & Show Band

In wisselende samenstelling spelende Surinaamse steelband, die een mix speelt van calypso, soul en funk en eind jaren zeventig een Europese hit scoort met January, February. Lees meer...

Geschiedenis van Steelbands

Ensembles die muziek maken op stalen drums, vervaardigd uit oude olievaten. Deze traditie is afkomstig van het Caribische eiland Trinidad.

Op het Caribische eiland Trinidad zijn rond 1900 de van slaven afstammende, arme bewoners voor de percussie in hun muziek aangewezen op bamboe. De zwarte bevolking ontdekt al snel dat je op stalen objecten als potten, pannen en containers (te vinden op de vuilnisbelt) een veel hoger geluidsvolume kunt produceren. Bij de luidruchtige carnavalsvieringen is dat zeer welkom. In de jaren veertig duiken met de komst van Amerikaanse legerbasissen op het eiland olievaten in het afval op. Deze lenen zich uitstekend voor slagwerkdoeleinden. Zodanig dat men er al snel een eigen instrument uit vervaardigt, de steeldrum. Door uitgekiend de olievaten op maat te snijden en met chroom te bewerken, kan een heel orkest aan steeldrums met verschillende toonhoogten worden verkregen. Steeldrumensembles schieten vanaf dan als paddestoelen uit de grond en proberen elkaar tijdens het carnaval af te troeven, oftewel het meeste publiek te trekken, door net even meer drums, geluiden en mogelijkheden te hebben. En natuurlijk qua spel beter te zijn dan de ander. Het repertoire wordt aanvankelijk geput uit de locale volksmuziek calypso, maar - opgepikt via de radio - ook steeds meer uit Amerikaanse jazz, showtunes, Latijns-Amerikaanse dansen, Europese klassieke muziek en, inmiddels, pop. Is dit aanvankelijk een beweging van de straat voor de straat, met de jaren zijn steelbands een door alle bevolkingsklassen gerespecteerd fenomeen geworden; een kenmerk van het eiland om trots op te zijn. De steeldrum heeft ook zijn weg gevonden in andere Latijns-Amerikaanse muziek, met name in die van het eiland Tobago. In Nederland zijn geen bands die alleen met steeldrums optreden actief. Wel zijn er diverse acts, doorgaans met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond, die de steeldrum in hun muziek verwerken. Bekendste voorbeeld hiervan is de Dutch Rhythm & Steel Band.

Dutch Rhythm Steel & Show Band

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer