Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

tekstdichters

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

componisten
Nederlandstalig
overige
songfestival

Uitgelicht

Eddy Zoëy Anarchy Of Love

Geschiedenis

Het talent om melodieën te kunnen componeren gaat niet altijd samen met het kunnen schrijven van liedteksten. Binnen de muziekwereld is daarom een aantal specialisten als tekstdichter actief, ook wel tekstschrijver genoemd. Deze mensen schrijven songteksten bij de composities van anderen.
Lees meer...

Eddy Zoëy

Eddy Zoëy is naast presentator van televisieprogramma's ook muzikant. Naast het componeren van liedjes voor zijn soloalbums schrijft hij ook liedjes voor o.a. Roméo, Ruth Jacott, Kinderen Voor Kinderen, Kim-Lian en Ch!pz. Lees meer...

Geschiedenis van Tekstdichters

Het talent om melodieën te kunnen componeren gaat niet altijd samen met het kunnen schrijven van liedteksten. Binnen de muziekwereld is daarom een aantal specialisten als tekstdichter actief, ook wel tekstschrijver genoemd. Deze mensen schrijven songteksten bij de composities van anderen.

Nederlands meest bekende tekstschrijver binnen de popmuziek is zonder twijfel Lennaert Nijgh. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met die van singer/songwriter Boudewijn de Groot. Ze ontmoeten elkaar voor het eerst in 1957 tijdens hun schooltijd en gaan in de vroege jaren zestig samenwerken. De Groot schrijft composities in de trant van Jaap Fischer en Nijgh zorgt daarbij voor de teksten. De in 1965 uitgebrachte single Een Meisje Van Zestien, brengt de doorbraak. Betreft dat nog een vertaling uit het Frans, de eerste lp van Boudewijn de Groot (1966) bevat met o.a. de single Welterusten Mijnheer De President ook Nijghs eigen zielenroerselen. De teksten van de albums Voor De Overlevenden (1967) en Picknick (1968) zijn volledig van Nijghs hand. De albums worden grote successen. Er verschijnt ook een tekstbundel van De Groot en Nijgh, waarin de laatste schrijft: 'Boudewijn en ik zijn de Van Gend & Loos van het Nederlandse chanson. Ik ben Loos'. Ondanks dat voelt De Groot zich niet gelukkig met het stempel dat Nijgh op zijn imago drukt. Hij neemt daarop afstand van Nijgh, om het op eigen houtje te proberen. Nijgh maakt in 1969 het chansonprogramma Poez en treedt in het huwelijk met Astrid de Backer. Voor haar schrijft hij vele teksten, die zij als Astrid Nijgh op muziek zet en uitvoert. In 1970 krijgt Nijgh de Gouden Harp van Stichting Conamus. Zijn debuutroman Tobia (1971) flopt, wat hem doet besluiten musicals te gaan schrijven en vertalen. De band met Boudewijn de Groot wordt in 1973 weer hersteld. Vanaf dat moment werken ze op los-vaste basis verder samen. Als duo schrijven ze ook voor anderen, onder andere de comebackhits Jan Klaassen De Trompetter en Dag Zuster Ursula voor Rob de Nijs. Zelf schrijft Nijgh nog teksten voor Fred Piek en Flairck. Hij bundelt zijn songteksten en schrijfsels voor andere media in diverse uitgaven. In 1999 worden Nijgh en De Groot beiden geridderd. Na een kort ziekbed overlijdt Lennaert Nijgh in 2002. Nijgh mag zich de nagenoeg enige tekstschrijver van Nederland noemen die net zo bekend is als de artiesten die zijn werk vertolkten. Een in 2003 verschenen cd-compilatie heet dan ook Het Mooiste Van Lennaert Nijgh, met daarop bijdragen van ondermeer Liesbeth List, Joost Nuissl, Rob de Nijs, De Dijk, Marcel de Groot en Boudewijn de Groot. Rond dezelfde tijd wordt een bloemlezing columns die Lennaert Nijgh voor het Haarlems Dagblad en de IJmuider Courant schreef uitgebracht onder de titel Nog Even En Ik Zie De Hemel Weer. In 2004 brengt Boudewijn de Groot Een Eiland in de Verte uit, een nieuwe studioplaat met daarop o.a. de laatste teksten die Nijgh voor hem heeft geschreven.

Lennaert Nijgh

Andere bekende en veelvuldig actieve Nederlandse tekstschrijvers zijn:
Annie M.G. Schmidt (1911-1995) Nederlands bekendste kinderboekenschrijfster en liedtekstdichter. Vooral actief in de theaterwereld en het kinderrepertoire, voor de muziek meestal samenwerkend met Harry Bannink. Haar grootste succes is de televisieserie Ja Zuster Nee Zuster die een reeks van klassiekers oplevert: M'n Opa, Wie Wil Een Stekkie Van De Fuchsia, Op De Step, Stroei Voei, De Twips en Popocatepetl. Andere klassiek geworden teksten van haar hand zijn Dikkertje Dap (De Damrakkertjes en later VOF De Kunst), Op Een Mooie Pinksterdag (Leen Jongewaard en André van den Heuvel) en Vluchten Kan Niet Meer (Jenny Arean en Frans Halsema).
Gerrit den Braber: reclame- en televisieman (1926-1997) die in de jaren zestig uitermate actief is als tekstschrijver en vertaler. Tekent onder meer voor Spiegelbeeld (Willeke Alberti), La Mamma (Corry Brokken), Katinka (De Spelbrekers) en Ritme van de Regen (Rob de Nijs).
Herman Pieter de Boer: schrijver van diverse romans en talloze columns. Tekent als tekstschrijver voor o.a. Ik Heb Zo Waanzinnig Gedroomd, Op Een Onbewoond Eiland (Kinderen voor Kinderen), Laat Me (Ramses Shaffy), Annabel (Hans de Booy) en Visite (Lenny Kuhr).
Wim T. Schippers: geruchtmakend televisiemaker in de jaren zestig en zeventig. Produceert onder meer de Fred Haché Show, de Barend Servet Show (Barend Is Weer Bezig), Sjef van Oekel's Discohoek en Waldolala. De teksten van de vele liedjes in deze shows zijn van eigen hand. Hij tekent voor klassiekers als Ik Ben Gerrit (Gerrit Dekzijl), Verse Jus (Sjef van Oekel) en Waar Moet Dat Heen (Barend Servet). In de jaren tachtig presenteert hij de al even geruchtmakende radioshow Ronflonflon met Jacques Plafond. Ook is hij betrokken bij de kinderserie Sesamstraat.
Han Kooreneef: Profileert zich vanaf 1994 als de vaste tekstleverancier voor Marco Borsato. Vertalingen van zijn hand (samen met sportjournalist Leo Driessen) zijn o.a. Dromen Zijn Bedrog, Margherita, Waarom Nou Jij en Ik Leef Niet Meer Voor Jou. Tekent verder voor o.a. Leef (de Big Brother tune door Han van Eyck), Blijf Bij Mij (Volumia) en Nu Of Nooit (Guus Meeuwis).
Henk Westbroek: zanger en tekstschrijver van Het Goede Doel en vanaf 1991 soloartiest. Vanaf 1984 ook tekstschrijver voor derden. Op zijn naam staan o.a. Eeuwige Kerst (Annie Schilder & Kinderen voor Kinderen), Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken (René Froger) en Vrede (Ruth Jacott).
Coot van Doesburg: Vooral actief in de theaterwereld. Vertaalt de teksten van ABBA voor de musical Mamma Mia! Schrijft verder voor o.a. Paul de Leeuw, Hans Vermeulen en Kinderen voor Kinderen.

Wim T. Schippers Annie M.G. Schmidt Henk Westbroek Gerrit den Braber Han Kooreneef Leo Driessen

 

c
 
d
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer