Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

wereldmuziek

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

Afro-pop
Antillen
bhangra
cajun
Dominicaanse Republiek
fado
flamenco
folk
gamelan
Griekenland
griot
Hawaiian
highlife
hindipop
Indonesië
Irak
jiddisch
juju
Kaapverdië
klezmer
krontjong
latin
laîkó
Marokko
mestizo
Molukken
morna
polka
raï
reggae
rembétika
sardana
sufi
Suriname
Turkije
zigeunermuziek
zoeloe pop

Uitgelicht

Lilian Vieira
Roberto Jacketti & The Scooters

Lilian Vieira

In Teresópolis, Rio de Janeiro, geboren zangeres die zich profileert met Braziliaanse sambasoul uit de jaren zestig en zeventig, en zich op 23-jarige leeftijd in Nederland vestigt. Dankzij haar bijzonder timbre en charismatische podiumuitstraling groeit ze uit tot een bekende zangeres (voornamelijk in het Portugees), vooral vanwege haar voorhoedefunctie in ... Lees meer...

Geschiedenis

Wereldmuziek is sinds de jaren tachtig de verzamelterm voor volksmuziek (ook wel traditionele muziek), niet-westerse klassieke muziek en niet-westerse popmuziek. Wereldmuziek beslaat als zodanig een uitzonderlijk breed gebied aan muziekgenres, die niet per se iets met elkaar te maken hebben. Als het er op aankomt zijn de exacte grenzen van ...
Lees meer...

Geschiedenis van Wereldmuziek


1980

Wereldmuziek is sinds de jaren tachtig de verzamelterm voor volksmuziek (ook wel traditionele muziek), niet-westerse klassieke muziek en niet-westerse popmuziek. Wereldmuziek beslaat als zodanig een uitzonderlijk breed gebied aan muziekgenres, die niet per se iets met elkaar te maken hebben.
Lees meer...

1980

Wereldmuziek is sinds de jaren tachtig de verzamelterm voor volksmuziek (ook wel traditionele muziek), niet-westerse klassieke muziek en niet-westerse popmuziek. Wereldmuziek beslaat als zodanig een uitzonderlijk breed gebied aan muziekgenres, die niet per se iets met elkaar te maken hebben. Als het er op aankomt zijn de exacte grenzen van waar westerse muziek ophoudt en niet-westerse begint moeilijk te trekken en zelden puur geografisch.

Volksmuziek betreft liederen en wijsjes die tot de folklore van een cultuur behoren (doorgaans inclusief de instrumenten waarop ze worden gespeeld). Het is muziek uit de oudheid die voldoet aan culturele stereotypering. De Fransman heeft een snor, eet stokbrood en bespeelt het accordeon, Nederlanders eten kaas, dragen klompen en zingen vissersliederen. Net zoals men bepaalde historische ijkpunten uit de cultuurgeschiedenis wenst te behouden (kunst, gebouwen, etc.), wordt ook de volksmuziek geconserveerd. Culturele instellingen die antropologisch en musicologisch onderzoek doen naar de volksmuziek van het eigen land of streken daarin (en/of die van anderen), brengen dikwijls cd's uit met door een etnoloog op locatie opgenomen traditionele muziek. Opdat deze opnames zo authentiek mogelijk klinken, zijn deze zogenaamde veldopnames onbewerkt, waardoor ze vaak vol omgevingsgeluiden zitten (blaffende honden, krekels, vogels, e.d.) en in vergelijking met de doordacht geproduceerde popmuziek in klankkleur nogal vlak zijn. De cd's komen met zeer uitgebreide boekjes vol wetenschappelijke informatie. Opmerkelijk is dat Amerikaanse genres als country, bluegrass, gospel of blues niet als wereldmuziek aangeduid worden maar als eigen genre, terwijl het wel degelijk allemaal traditionele muzieksoorten zijn.

Niet-westerse klassieke muziek betreft het werk van componisten die niet uit westerse landen of streken komen. Ook hier is de precieze geografische grens moeilijk te trekken. Theoretisch duidt men er vaak de muziek mee die gecomponeerd is voor instrumenten die niet de westerse, gelijkzwevende stemming kennen.

Net zoals volksmuzieksoorten als country, blues en gospel niet als wereldmuziek worden gekenmerkt, wordt ook bij popmuziek een onduidelijk onderscheid gemaakt. Heavy metal uit Rusland of India is geografisch bekeken wél niet-westerse popmuziek, maar wordt toch niet als wereldmuziek beschouwd. Kenmerk van dat wat wél als niet-westerse pop wordt aangemerkt, is dat de pop elementen dient te bevatten van de volksmuziek uit diens land van herkomst. In de praktijk houdt dit in dat authentieke melodieën opnieuw gearrangeerd zijn, nu voor elektronische en/of elektrische instrumenten, en qua stemming nu die van het westen hanteren. Het is de muziek volgens dit idioom die zich vanaf de jaren tachtig in de belangstelling weet van het westerse poppubliek. Allereerst betrof dat die uit Afrika, later - jaren negentig - die uit Cuba, Zuid-Amerika, Portugal en Oost-Europa.

Binnen de wereldmuziek wordt alle volksmuziek en popmuziek uit Latijns-Amerika aangeduid met de subcategorie latin.

  Terug naar overzicht

 

m
 
r
 

 

 

x
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer