Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

zouk

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

Antillen
calypso
Kaapverdië
latin
merengue
reggae

Uitgelicht

Geschiedenis

De volksmuziek van de Franse Antillen, die diverse Caribische muziektradities met Afrikaanse gitaarstijlen, calypso en reggae mengt.
Lees meer...

Aptijt

Aptijt is een kaseko/kaskawi-groep uit Suriname. Hun bekendste hit is Boeke. Lees meer...

Belangrijke acts

Suzanna Lubrano

Belangrijke albums

Tudo Pa Bo van Suzanna Lubrano

Geschiedenis van Zouk

De volksmuziek van de Franse Antillen, die diverse Caribische muziektradities met Afrikaanse gitaarstijlen, calypso en reggae mengt.

De Franse Antillen worden gevormd door twee landen, Guadeloupe en Martinique. In de zouk kennen die hun meest populaire muziek. Er bestaan twee soorten zouk: het uiterst dansbare chire (ook wel beton genoemd) en de balladevorm zouk-love. Zouk is Creools voor feest, maar staat ook voor de soundsystems die bij feesten worden ingezet. Tussen grofweg 1950 en 1980 ontwikkelt zich al dansend en feestend een eigen soort muziek, voortkomend uit een mix van diverse Caribische stijlen (bijvoorbeeld de compas van Haïti), reggae, calypso, Afrikaanse ritmes en de eigen carnavalritmes op de drums van Guadeloupe (gwo ka) en Martinique (tambour en bamboo). Voor een vorm van volksmuziek is het opmerkelijk dat zouk zich voornamelijk met elektrische instrumenten en in de opnamestudio ontwikkelt. De muziek wordt doorgaans vertolkt op blazers, synthesizers, gitaar, bas en een gevarieerd scala aan percussie-instrumenten. Toch is een hoofdkenmerk van zouk dat de muziek niet overvol klinkt, zoals veel andere Caribische genres dat wel doen. Dat komt omdat niet alle instrumenten tegelijk gebruikt worden en variatie veelal verkregen wordt door het bewerken van geluid; zoals dat ook bij dub gebeurt. Ofschoon er genoeg bands zijn, verzorgen doorgaans goedkope elektronische instrumenten tegenwoordig de ritmes en melodie, terwijl zangers en/of zangeressen er, in de studio of live op een podium, overheen zingen. Daarmee kan supersterstatus verkregen worden. In de jaren tachtig is het zoukritme het meest populaire 'uitheemse' element binnen de westerse pop.

Wegens het koloniale verleden leven er veel oorspronkelijke bewoners van de Franse Antillen in Frankrijk. Kassav, de meest populaire zoukband, ook op de eilanden zelf, heeft zelfs altijd vanuit Parijs geopereerd. Nederland telt juist (afstammelingen van) bewoners van de eigen Antillen (Curaçao en Aruba). Eilanden die een andere volksmuziek kennen dan zouk, wat maakt dat juist die stijl hier niet veel voorkomt. Bands als Trafassi en Orquesta Pegasaya spelen een mengeling aan Caribische en Midden- en Zuid-Amerikaanse stijlen, waaronder ook wat zouk. De in Kaapverdië geboren Suzanna Lubrano start medio 1995 vanuit Nederland een succesvolle internationale solocarrière met een in het Kaapverdiaans-Creool gezongen mix van zouk en r&b.

Trafassi Orquesta Pegasaya Suzanna Lubrano

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

a
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer