Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

zydeco

Overzicht | Geschiedenis | Lijst | Podia | Festivals

Gerelateerd

cajun
tex-mex

Uitgelicht

Geschiedenis

Door de Creoolse gemeenschap in Louisiana gespeelde dansmuziek op viool, accordeon en wasbord, met teksten over het harde leven.
Lees meer...

Captain Gumbo

Veel optredende cajun- en zydecoband. Lees meer...

Belangrijke albums

Dance On van La Blusa
Playwolf van Louisiana Radio

Geschiedenis van Zydeco

Door de Creoolse gemeenschap in Louisiana gespeelde dansmuziek op viool, accordeon en wasbord, met teksten over het harde leven.

Slavenarbeid heeft in de Amerikaanse staat Louisiana geen grote rol gespeeld. Dat er toch veel zwarten wonen, komt omdat die ernaartoe trekken vanuit andere staten en de Cariben, om er zelfstandig te gaan werken als boer. De zwarten zijn van allerlei origine, maar worden allen aangeduid als creolen. De eerste zwarte muziek die zich in Louisiana ontwikkelt is de la-la, een aan de cajun verwante dans - die vertolkt werd op viool, accordeon en wasbord. De la-la is populair in de jaren dertig en veertig van de 20ste eeuw. Daarna wordt ze gecombineerd met de rhythm & blues en rock en soul en ontstaat de zydeco. Het woord is een verbastering van de uitspraak 'le haricots' - een verwijzing naar de goedkope bonen die de creolen te eten hebben. De teksten handelen dan ook over de hardheid van het leven. Met de jaren worden ook instrumenten als elektrische bas, blazers en keyboards aan de zydeco toegevoegd. Zydeco wordt in één adem genoemd met die andere muziek uit Louisiana: cajun. Cajun wordt van origine gespeeld door de Franse gemeenschap aldaar, op accordeon en/of viool, gitaar en triangel. Als de cajun in de jaren tachtig ook buiten Amerika populair wordt, valt dat gunstig uit voor de waardering van zydeco.

In Nederland gaan cajun en zydeco hand in hand. Speelt een band het ene genre, dan doorgaans ook het andere. Bekende namen zijn Captain Gumbo, Boh Foi Toch en Louisiana Radio. De authentieke zydeco staat aanvankelijk centraal bij La Blusa uit Delft. De groep wordt in 1988 opgericht door kernlid Henk Robbers. De groep brengt een selectie traditionele zydecoliedjes, afgewisseld met zelfgeschreven werk. Maar in de jaren negentig raakt de authentieke zydeco langzaam doorspekt met elementen uit de funk en rock.

La Blusa Captain Gumbo Boh Foi Toch Louisiana Radio

Het Utrechtse Allez Mama rond Lenny Laroux en M. 'Baaf' Stavenuiter start midden negentig als pretband, maar groeit uit tot een, zoals ze het zelf noemen, Wereldbeat Zydeco Band. Om de zydeco 'wereldbeat' te maken, wordt die doorspekt met blues, funk, soul, Afrikaanse high life gitaargrooves, Ierse (Keltische) folk en Nederlandstalige teksten. De River Zydeco Band rond Jo van Strien start in 1990 in Raamsdonksveer om pure zydeco te spelen. De band is tevens de drijvende kracht achter het jaarlijkse International Cajun and Zydeco festival, waar zydecobands uit binnen- en buitenland komen optreden en thuisplaats Raamsdonksveer voor drie dagen ZydecoZity komt te heten. Louisiana Radio maakt een mix van cajun en zydeco.

Allez Mama Louisiana Radio

0 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z *

 

a
 
s
 
z
 
Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer